Oslavte 28. říjen s českými designéry

Zveřejněno 28. 10. 2019

Mám moc ráda slova Aloise Rašína „Jsme malá země, až se zbavíme
Rakouska, budeme potřebovat muže i ženy, vzdělané, sebevědomé
a úspěšné lidi, kteří dokáží, že jsou stejně dobří jako Angličané
nebo Francouzi, a že jsou i lepší, a že milují svoji vlast.” z filmu Rašín. Zda-li to skutečně řekl nebo ne, těžko říct. Sumíruje to však perfektně myšlenku z tohoto krásného výročí.

Zda-li jsme skutečně hrdi na to, co naši předci vybudovali či ne a zda-li jdeme v jejich stopách si netroufám odhadovat. Každý si umíme zamést pouze před svým prahem. Zaměřme se však letos na naše designéry, na naše sebevědomé a úspěšné lidi, kteří dokazují, že jsou stejně dobří jako Angličané nebo Francouzi, a že jsou i lepší.

IAM – Ivana Mentlová

Začněme hned s Ženou, kde to velké Ž není překlep.
Ivana Mentlová je jedna z našich předních návrhářek a ikonou sama o sobě. Zaměřuje se na luxusní dámskou módu v limitovaných edicích a specializuje se na kožené a kožešinové modely, ovšem naleznete u ní i jiné přírodní materiály jako je vlna a hedvábí. Její rukopis poznáte na každém modelu – precizní zpracování těch nejkvalitnějších materiálů, skvěle padnoucí střihy, nadčasový design, přírodní tóny a tlumené barvy. Až neuvěřitelně dokáže vymodelovat ženskou siluetu.

Znát ji můžete také z její práce pro Pietro Filipi nebo spolupráce se značkou Kara.
Její tvorbu si ovšem můžete prohlédnout i v butiku Space ve Vězeňské ulici.

Antipearle

„Do šperků promítám všechny své vášně – cestování, módu a lásku k moři. Čili mé šperky jsou takovým mixem punku, luxusu a tvarů moře.“ – Markéta Dlouhá Márová, autorka šperků Antipearle.

Když tuto značku zmíním i před přáteli, kteří se tak v našem módním dění (nebo jakémkoliv módním dění) neorientují, ví o co se jedná. Tyto minimalistické šperky nám všem zkrátka učarovaly.
Svou vášeň pro estetiku, módu a potápění propojuje v návrzích unikátních šperků z precizně vybíraných ušlechtilých kovů, korunovaných pravými perlami a brilianty. Neotřelý styl ANTIPEARLE mísí tradici, luxus, provokaci a punk. Každá kolekce vzdává hold přírodním formám a podmořskému světu.

Tato naše značka teď aktuálně představuje novou kolekci šperků s názvem Ailes de Mer.

Ailes de Mer (francouzsky Křídla moře) vznikala stejně jako nedávná řada Foam na Azorských ostrovech. Duch Atlantiku se do ní otiskl jako lastury do písku. Křídla moře nejsou jen symbolem něhy a nevinnosti, ale hlavně svobody a života respektujícího čistě vlastní hranice. Prýští z nich sebevědomí a síla, ale také láska k životu a vyrovnanost. Propojují každý záliv duše, nasazují křídla snům.

Tereza Vu

S kolekcí Terezy jsem se setkala poprvé až na fashionweeku, ale od té doby jsem její věrnou fanynkou. Tereza Vu navrhuje a vytváří luxusní, avšak cenově dostupnou módu. Kolekce jsou určeny ženám, které znají a mají svůj styl. Vyznačují se minimalistickým designem a smyslem pro detail. Tereza dbá na střihovou rafinovanost, pohodlí a ženskost. Pracuje s prvotřídními materiály, jako je například hedvábí, krajka, šifon nebo tyl. Všechny výrobky jsou zároveň ručně šité. Každý kus je tedy originál.

Zuzana Kubíčková

To je naše haute couture. Návrhy Zuzany Kubíčkové ve všech podobách vybočují, jsou nápadité až dráždivé. Její modely se vyznačují kvalitními materiály a dokonalým ručním zpracováním se zaměřením na detail. Ráda používá krajku, výšivku, světlé barvy a transparentní materiály, které se už staly jejím poznávacím znamením. A jelikož jsme zabrousili do vod spodního prádla, její lingerie je naprosto neodolatelné. A patří k mým osobním favoritům.

Vanda Janda (x Loro Oro)

To je naše diva z instagramu. Na její poslední přehlídce na fashionweeku nebylo jediné místo volné. Proč? Protože všichni milují její šarmantní styl.

Co nás ale v redakci za poslední dobu zaujalo především je její spolupráce s Loro Oro. Krásné malinkaté modely kabelek se jmény podle Vandiných babiček si přejeme mít v šatníku všechny. Loro Oro je navíc další česká značka za kterou stojí velice sympatická žena, která ví co dělá a svou práci miluje.
Co na celé práci Vandy i Loro Oro milujeme, je že to nevypadá na první pohled jako chladná značka bez ducha, ale jak práce několika kamarádek, jejichž přátelská nálada promlouvá skrze celé dílo.

Jan Černý

Náš návrhář Jan Černý, kterého jistě znáte z mnoha Pražských fashion weeků. Je znám svým jedinečným stylem, kde tvoří novou pánskou uniformu. Momentálně je na stáži u domu Louise Vuittona. A právě jednoho z kreativních ředitelů této značky a zároveň tvůrce populární značky Off White Virgila Abloha zaujal svými teniskami, které vytvořil s Prestige.

Josefína Bakošová

Josefínu Bakešová určitě všichni známe z účtu esterajosefina, ale jedná se taky o velice sympatickou návrhářku.

Dlouhodobě se věnuje minimalistickým návrhům dámských košilových šatů a oversize kabátů a v současné chvíli představuje i novou kolekci, jejíž nepřehlédnutelnou dominantu tvoří symbióza šperku s dámskou košilí, který ovšem působí jako jemný, nenucený módní prvek. 
Kolekci tvoří typické košilové šaty, dámské košile, široké kalhoty, mohérové svetry a zcela nepřehlédnutelný dámský oblek nebo overal. Nechybí originální večerní šaty, vlněné kabáty a mikiny a trička s nenápadným potiskem rentgenu květin, který neplní pouhou funkci doprovodného prvku, ale dává ležérnímu oblečení smysl. 
Linie je doplněna koženou červenou ledvinkou, béžovým maxi psaníčkem a pletenými, huňatými čepicemi. 

A co dále? Již zmíněný dům Pietro Filipi nebo pánské oděvy Blažek? To všichni jistě dobře známe. Máme tady skvělé designéry a skvělá jména do kterých se jistě vyplatí investovat. Máme totiž být na co pyšní!

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...