MBPFW DEN 2 – zápisník

Zveřejněno 2. 9. 2019

Jaký byl Den 2 na zářijovém Mercedez-benz Prague Fashion weeku očima a záspiskama PJ.

1:48

Po prvním fashion weekovém dni jsem i přes veškerou únavu nemůžu spát. Vždycky když zavřu oči vidím přehlídky pořád do kola. V hlavě si promítám jména jednotlivých návrhářů a společně to vše tvoří surrealistický obraz, který mi nedá spát. Jdu si nalít vodu a cestou popadnu kocoura. Když nemůžu spát alespoň se budu mít s kým mazlit. A za zvuků tichého předení konečně pomalu usínám.

10:49

Nestíhám. Ačkoliv jsem si již včera rozmyslela, co si vezmu na sebe a i tašku mám již zcela připravenou (jelikož jsem včera nic nevybalovala a jen s sebou praštila do postele), přesto nestíhám vůbec nic. Rychle objednat auto a rozloučit se s přítelem i kočkama.

11:10

Vezl mne řidič ve velice dobrém rozpoložení. Řekl, že je prvního září, ale nebe je jako na prvního července. Silnice jsou prázdné a že to bude skvělý den. (Tímto pána zdravím a ačkoliv pak začalo pršet, musím poznamenat, že měl pravdu.)

12:00

Fotky před Four Seasonem jsou úchvatné. A opojná vůně čerstvých květin, když vstoupíte dovnitř. Vzpomínám na loňskou přehlídku Zuzany Kubíčkové, která byla v prezidentském apartmá s úchvatným výhledem na Pražský hrad. Ve středu nás zde čeká Liběna Rochová, tentokrát na terase. To si člověk nechá líbit.

12:28

Ještě památka na to, jak se cítíme krásně.

12:31

Jdeme kolem Filosofické fakulty, kam jsem před pár lety vstoupila s hvězdičkama v očích a s nadějí, že ze mne bude velká filosofka. Po půl roce jsem těmi dveřmi odešla s tím, že mne vlastně táhne úplně jiný svět, který je trochu povrchnější a že vlastně k svému filosofování škol nepotřebuji, jelikož z toho skutečného filosofováním nad životem a neživotem mám akorát sklony k alkoholismu a depresím. A to je vhodný moment na to si udělat další z fotek.

12:45

Oběd v Cafe~Cafe na posilněnou a naplánování celého dne. Avokádový toust a vajíčkem a ovocný talíř se zázvorovým čajem, protože není lepší čas, kdy začít marodit než během fashion weeku.

16:00

Scházíme se s Evou a jedeme na přehlídky. Jedná se o její první fashion week. Začíná pršet, ale to vůbec nevadí, protože Eva je můj parťák do deště, takže je všechno vlastně úplně v pořádku.

16:28

Před Invalidovnou je dnes mnohem víc lidí než včera. Streetstyle fotografové již postávají kolem. Někdo nás poprosil, zda-li si nás může vyfotit. My uprostřed rozhovoru zamrzly, takže někdo na nás bude mít vzpomínku jak já se drbu na rameni a Eva vystrkuje břicho. Vše se připravuje na přehlídku Vandy Jandy, která byla vyprodaná již několik týdnů dopředu. Letošní fashion week je totiž první, kde si můžete koupit vstupenku pouze na jednu přehlídku Vašeho oblíbeného designéra.

16:50

Fashion week je jedna velká přehlídka. Při čekání na tu hlavní se vám naskytne pohled na všechny ty modely kolem Vás. Alternativní styl, někdo od hlavy až k patě v kolekci od Jana Černého. Další v šatech od Vandy Jandy. Dior kabelky. Někdo od hlavy až k patě ve Fendi. Jsem neskutečně pyšná na to jak se naše fashion weeková scéna posunula z bulváru, jakým to zapáchalo v roce 2012 při fashion weekendech na něco, kde street style skutečně stojí za to. Ačkoliv může být poněkud bizarní občas.

17:02

Sedám si do sálu a zůstávám v pozorování lidí kolem. Jako press mám perfektní výhled na redakci Vogue, Elle i influencery naproti. Vedle mne usedá žena ve výrazných žlutých lodičkách a vypracovanými nohami. Hodně vypracované.. růžový lak, krajkové šaty a hlava muže. Muž. je to muž. Samozřejmě, že je to muž, protože na fashion weeku vládne absolutní svoboda, pokud si to umíš odůvodnit a umíš to nosit, jdi v čem chceš. Ukaž se. Chtěla jsem si ho nenápadně vyfotit, ale tu jednu volnou židli mezi námi zabrala žena v dlouhých černých kozačkách. Sál je plný.

17:05

Vanda Janda přichází. Všichni již usazení a začíná hrát hudba. Vanda zvolila Francouzskou popovou písničku. A nebo Italskou? Co je to vlastně za řeč? Je to jedno, protože už přichází modelky. Kdo zná Vandu z instagramu, jistě ho nepřekvapí její osobitý styl. Ostrá růžová, kostýmky, šátky, černobílý puntík. Plavky s Vandinými kresbami, které jedna modelka má i na nohou. Nakonec přijde i Vanda mezi dvěma dalšíma modelkama- kamarádkama.

17:20

Hudba utichá a začíná nová. A tak se z hravého ženského stylu dostáváme do vesmíru. Stříbrné velké bundy a neonové barvy. Natalie Dufková ukázala protikad Vandy Jandy a vzala nís do jiného světa.

17:41

Hudba ještě nedohrála, modelky zmizely, světla se ztlumila a všichni začali rychle chvátat ven. To je typické. Každý na fashion weeku někam chvátá. Na přehlídku nebo z přehlídky. Ačkoliv je to většinu času o čekání, stejně se furt chvátá.

17:42

„Vanda Janda byla skvělá“ slyším vedle sebe bavit dvě slečny „ona tu měla přehlídku už na jaře a vždycky to má takový svý.“ Pokračuji dál a nalézám v davu kamarádku. „Tak co na to říkáš?“ Usmívám se na ni. „Ta stříbrná bunda to musím mít! Celou tu mimozemskou kolekci. Vanda Janda dobrý, ale přijde mi, že jsem to všechno už někde viděla, ale to mimozemský, to je něco jinýho.“

17:45

Venku prší, takže tam postávají jen ti odvážní, ti co nedali obrovský peníze za kadeřníka, aby je na přehlídku učesal a nebo ti, co nemají drahé šaty. Vydáváme se ven v naději, že v neděli večer najdeme nějakou otevřenou kavárnu.

17:59

Jediný otevřený je Starbucks na Křižíkové. A také to tam podle toho vypadá. Volný pouze jeden stoleček. I na barovch stoličkách sedí žena, co má na ruce také náramek s press akreditací a přepisuje si nějaké svoje poznámky. Usedáme s Evou ke stolečku horkým kakaem se šlehačkou a dorty. Začíná bouřka, hřmí a kolem nás lítají blesky. Kapky buší do oken a my si užíváme dojmů z přehlídky, sami sebe a horké kakao v ruce. Parťáci do deště.

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Šedesátá léta minulého století byla pro hudební svět takovým malým velkým třeskem. Stalo se něco jedinečného a dodnes hudba z šedesátých let neutichá. Šlo o revoluční období, které nás ovlivňuje dodnes. V historii hudby se jednalo skutečně o zlatý věk. Bylo to období...