Squalan – co to je a k čemu slouží

Zveřejněno 18. 1. 2020

Asi mi něco uniklo, protože najedou jako kdybych se probrala a najednou tu byl. Squalan. Součást všech kosmetických přípravků a nová superingredience v péči o pleť a nebo vlasy.  Tak co to kruci je ten olej zač a měli byste jej zakomponovat do své kosmetické rutiny, jako všichni ostatní?

Co to je?

První, co bychom asi měli zmínit je, že squalan je vlastně součástí  kožního mazu, který zabraňuje ztrátě vody z kůže, pokožku chrání a udržuje v rovnováze. Zanechává tak pokožku sametově jemnou a rozjasněnou bez pocitu mastnoty. Pomáhá snižovat výskyt vrásek, zlepšuje stav pleti a dodává jí pružnost. Je nekomedogenní, proto se skvěle hodí pro péči o pokožku v každém věku, včetně mladé a problematické. Zároveň působí jako antioxidant, který pomáhá chránit pokožku proti nepříznivým vlivům prostředí. Lze jej použít s jakýmkoliv oblíbeným přípravkem, aniž by se vůně navzájem přebíjeli, protože je bez parfemace. Poradí si také s roztřepanými a poškozenými konečky vlasů. Jedná se o tzv. suchý olej, což znamená, že se okamžitě vpije do pokožky, bez zanechání jakéhokoli mastného filmu.

Na co se používá?

  • na vlasy

Squalan není pouze na tvář a tělo, ale je jej možné aplikovat také na vlasy. S věkem, stravováním a nebo tepelné poškození vlasům dává zabrat a zanechává pouze vysušené lokny. A přesně na to je skvělý squalan, který vlasy zvláční, pomůže zvýšit jejich lesk a zabránit jejich poškození. Ačkoliv toto slibuje údajně i kokosový olej, osobně bych spíše než ten, zvolila nějaký suchý olej a squalan je v tomto případě skvělou volbou.

Použití:
Než půjdete do sprchy, tak si trochu squalanu nakapejte do dlaní a pak jej vetřete po celé délce vlasů.Zabalte do ručníku nebo nasaďte koupací čepici a počkejte deset minut. Pak hurá do sprchy. Oproti kokosovému oleji jej nemusíte několikrát smývat šampónem a slibuju, že už po prvním použití poznáte výsledek. (Celý následující den po použití squalanu do vlasů jsem si nemohla pomoct a neustále si vlasy hladila –  vypadala jsem jako blázen? Ano. Vadilo mi to? Ne.)

  • na pleť

pořádně hydratovaná pleť je zdravá pleť. Pokud zvýšíte trochu hydrataci, vaše pleť bude vypadat zdravěji a jasněji. (Přirozený highliter, to je to co chceme.) Squalan navíc obsahuje antioxidanty, které bojují proti jejímu poškození a proti volným radikálům aneb hezky lidsky bojuje proti stárnutí. Jeho pravidelné užívání navíc údajně pomáhá zvýšit produkci kolagenu, ovšem pro toto tvrzení jsme nenašli ověřené testy, takže vám to se vší jistotou nedokážeme potvrdit. Co ale víme určitě je, že již po prvních několika použitích vaše pleť bude vypadat zdravěji i teď v zimě, kdy dostává pěkně zabrat. A pro ten jemnej pocit na tváři a krásně svěží pleť je squalan jako dělanej.

Použití:
Po důkladném očištění pleti naneste squalan a poté můžete použít svůj oblíbený krém (nebo další oleje- je možné jej kombinovat s retinolem a dokonce se to mnohdy i doporučuje) pro ranní i večerní péči. Squalan je možné používat i pod makeup.

  • akné a mastná pleť

Pokud bojujete s akné nebo mastnější pletí, používání špatných produktů vám váš problém může několikanásobně zhoršit. To však neplatí pro squalan, který je vhodný pro všechny typy pleti a je to bezvadná alternativa k ostatním olejům, které jsou příliš těžké nebo mastné. Squalan je zároveň nekomedogenní, což znamená, že vám nebude ucpávat póry. Ovšem to, že vám je nemůže ucpat squalan, neznamená, že je nemohou ucpat přírodní oleje, zbytky suché kůže nebo bakterie, proto před každém použití pleť důkladně očištěte. A jednou nebo dvakrát do týdne použijte jemný peeling na ostranění odumřelé kůže.

  • po opálení

V létě jej oceníte i po opalování kdy vaší pleti dodá uklidnění, které si zaslouží.

Na co si dát pozor?

S každým kosmetickým produktem bez ohledu na to, jak moc je přírodní a chodný pro všechny typy pleti však hrozí, že na něj budete mít nějakou alergickou reakci, proto než squalan použijete zkuste si jej dát nejprve na malý kus kůže.

Jaký vybrat a za kolik?

Bohužel se se squalanem pojí i ne tak příjemná věc. Squalan se totiž získává buď z rostlin (cukrová třtina) a nebo ze žraloků (žraločí játra). A zrovna ten ze žraloků není úplně ideální volbou pro životní prostředí. Proto se koukejte po oleji, který je 100% rostlinného složení.

StyleBrunch doporučuje:

Squalan Renovality – 349 Kč k dostání například na www.jannami.cz

Závěr
Tím, jak naše těla produkjí méně a méně squalnu, tak je problém se suchou kůží a vlasy na denním pořádku. Ale přírodní péče o pleť může pro vás být řešením a zvýšit tak hydrataci pleti.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...