WeekendList: Drinky a akce na tento víkend

Zveřejněno 16. 1. 2020

Nejdelší měsíc v roce, jakým leden bezpochyby musí být, se blíží do své druhé poloviny a to si žádá oslavu. Nevíte jak a kde? Že nemáte vůbec plány na víkend? Právě od toho nás tu máte. Teda náš weekendlist.

Začňeme nějakým drinkem

Ve stylu Marilyn Monroe

Přestože v komediálním snímku „Někdo to rád horké“ shání Marilyn Monroe, neboli Sugar, k lahvi bourbonu chybějící vermut a led pro přípravu drinku Manhattan, ve skutečnosti si herečka pochutnávala na mnohem jemnějším alkoholu. Mnozí z jejích přátel by jistě potvrdili, že když si měla Marilyn vybrat nějaký drink, vždycky zvolila suché a aromatické šampaňské víno. To ostatně potvrzuje i její vyjádření z roku 1953, kdy řekla, že chodí spát s několika kapkami Chanel No.5 a ráno se probouzí se sklenkou šampaňského.
No, co říkáte na takový sobotní brunch se šampaňským? My jsme pro!

Namíchejte si to jako Frank Sinatra

Začalo to v roce 1947, když Frank posedával v jednom New Yorském baru. Od svého přítele, komika Jackieho Gleasona, chtěl doporučit drink, který mu pomůže upustit páru. Jackie mu na to řekl: „Jack Daniel’s. To je přesně to, čím bys měl začít.“ A tak vznikl příběh, v němž má tato americká whiskey v životě Franka Sinatry své nezastupitelné místo. 

Umíchejte si Frank’s Way, drink podle Franka Sinatry:

Ingredience:
– 3 kostky ledu
– 50 ml Jack Daniel’s whiskey
– 100 ml neperlivé vody

Postup:
1. Do sklenice na whiskey vložte 3 kostky ledu. Na výběru sklenice si dejte záležet, Frank Sinatra byl fanouškem elegantního broušeného skla. Věřil, že hezká sklenice povznese zážitek z alkoholu ještě o stupeň výš. A ty tři kostky ledu jsou také důležité, protože kdybyste Frankovi dali do jeho oblíbeného drinku Frank’s Way více, než 3 kostky ledu, pravděpodobně by Vám ho vrátil s tím, že se chtěl napít, nikoliv si zabruslit?
2. Přidejte 50 ml Jack Daniel’s whiskey.
3. Nakonec přilijte 100 ml kvalitní neperlivé vody. Ani o kapku víc, Frank by se Vás zeptal, zda se chcete napít, nebo umýt.

Padesáti letému přátelství Jack Daniel’s a Sinatry vzdává hold i limitovaná edice Sinatra Select, která zraje ve speciálně upravených sudech s hlubšími drážkami.  

Decentní aperitiv královny Alžběty II.

Dostat se trochu hlouběji do britské monarchie, je oříškem i pro toho největšího fanouška. Získat nějaké pikantnosti o jakémkoliv členu královské rodiny není vůbec lehké, natož o samotné královně. Tušili jste, že její oblíbený drink má ginový základ? Přesněji řečeno, jde o koktejl z ginu a dubonettu, což je sladký vinný aperitiv. K tomu kostku ledu a poctivý plátek citronu. Tímto drinkem odstartuje královna Alžběta každý oběd. V pět hodin odpoledne už se ovšem těší na tradiční černý čaj se sušenkami nějaká Megan ne-Megan.

A teď ty akce

Na hodinu v kůži úředníka. aneb URBANIA v CAMPu

Od dnešního dne do 15. února startuje v CAMPu insteraktivní výstava, kde si můžete vyzkoušet převzít správu města. Instalace ukazuje, v čem je důležité povolání zaměstnanců radnic a státní správy. Prostřednictvím osmi situací poodhaluje dění v hlubinách úřadu a každá z těchto situací zároveň ilustruje jeden z principů, které jsou při správě města zásadní.
Na prohlídky se vydá až osmičlenná skupina, jejíž účastníci projdou všechna zastavení a následně se zapojí do řízené debaty. Návštěva výstavy zabere kolem dvou hodin.

zdroj: Urbania

Výstava Urbania bude atraktivní i pro milovníky designu, za její podobou totiž stojí několik uznávaných českých tvůrců. Její architekturu vytvořil Bronislav Stratil ze studia Roháč Stratil, autor rekonstrukce Novomlýnské věže. „Výstava pro mě byla novou výzvou a jsem rád, že jsem na ní mohl spolupracovat i s dalšími osobnostmi, které se v této branži pohybují.“ Vizuální identitu výstavě vdechlo grafické studio Les Kanců a světelné efekty vytvořila skupina 3dsense, která stojí například za videomappingem Národní třídy k výročí 17. listopadu. Jako konzultanti navíc byli přizváni výherci Czech Grand Designu Jakub Pollág a Václav Mlynář ze studia deFORM. Scénář, instalaci a režii zvuku měl na starosti Janek Růžička. Fotografie vznikly ve spolupráci s Tomášem Třeštíkem, jehož série Bezdomovci inspirovala tvůrce výstavy pro koncept zachycení zaměstnanců veřejné zprávy.
Na výstavu je ale nutné se předem zaregistrovat zde http://urbania-vystava.cz/

Největší svatební veletrh v Brně

V pátek 17. a sobotu 18. ledna se v prostorách u Galerie Vaňkovka odehraje jubilejní 10. ročník největšího brněnského svatebního veletrhu Svatební SHOW. Na první body programu se ale návštěvníci nákupního centra mohou těšit už teď. Od minulého týdne je v pasáži ke zhlédnutí výstava svatebních šatů. Zájemci navíc budou moci vybrat nejkrásnější z nich a zapojit se tak do soutěže o atraktivní ceny.

zdroj: Galerie Vaňkovka

Na veletrhu čeká na zájemce kromě atraktivních soutěží i velká dávka inspirace, přehlídka nepřeberného množství dodavatelů a také zajímavý program. Dvoudenní akcí diváky provede modelka a moderátorka Eliška Bučková, hudební doprovod zajistí DJ Schaff či duo Sing Brothers. Módní
přehlídky luxusních salonů předvedou modelky a modelové DFC fashion club v čele s MISS ČR 2018 Ivetou Maurerovou. Herci z Městského divadla Brno vystoupí s představením MAMMA MIA! plným muzikálových hitů skupiny ABBA.
Více podrobností o programu svatebního veletrhu naleznete na stránkách Galerie Vaňkovka a na www.svatebnishow.cz.