Jak vypadala móda '10

Zveřejněno 3. 1. 2020

Módní normcore. Milennial pink. Hypebeast. Návrat grunge. Miniaturní kabelky a ne jen ty.  Pojďme si zkusit definovat tuto módní dekádu a její ikonické looky.

Milujte je nebo je nenáviďte, ale jsou některé trendy, které jsou tak bizarní, že je téměř nemožné je ignorovat. Prostě vás zasáhnou a najednou si jdete s mini kabelkou v hodnotě tří velkých kabelek, do které se vám horko-těžko vejde možná tak kreditní karta. Ale o tom níže.

Není lehké nějakým způsobem zaobalit všechno, co se v módním světě událo od roku 2O10. Přeci jen se takto zpětně zdá, jakoby to byla celá věčnost.
V roce 2010 „vzknikl“ Justin Bieber a v roce 2020 dokonce již stihl ohlásit svůj comeback. No není to šílené?
Ale řekli jsme si, že by mohla být legrace shrnout si poslední dekádu a vybavit si momenty, které definovaly tuto éru a které nás kdy zaujaly.
Tak se hezky usaďte, dejte si kávu, čaj nebo víno (záleží v které denní době se právě vyskytujete) a pojďte se s námi vydat na výlet módní historií.

Valentino a Alexandr McQueen

a jejich ostrá něžnost

Těžko bychom hledali něco, co by na úvod vystihovalo tuto dekádu tak, jako Valentino sandálky Rockstuds, které byly uvedeny v roce 2010 a ještě v roce 2014 byly kopírovány všemi fast-fashion řetězci (až na to, že se o nich v té době ještě příliš jako o fast-fashion nemluvilo). Tato temně romantická nálada převládla i u Alexandra McQueena, který bohužel také v roce 2010 zemřel, ale jeho nástupkyně Sarah Burton pokračovala v jeho odkazu s ostnatými páskami a lebkou na psaníčku, kombinované s krajkou a tylem.

normcore & hipstři

hnutí anti-fashion

Úmyslně dáváme tyto dva dohromady, protože jsou mezi nimi jen lehké odchylky a sdílí podobné prvky jako mom jeans, šusťákovky,…. No jóó tato dekáda nám přinesla hipstry! Najednou vznikl jakýsi mainstream a s ním i jeho odpůrci samozřejmě, kteří se vyznačovali vším, co se jinak nenosilo. Často věcmi po rodičích, prarodičích, průsvitné brýle, divné účesy,… kdo si vzpomene ještě na ten super díl Kmenů?
Co se Normcoru týče, ten vznikl tak, že se lidé začali oblékat… no… normálně. Vlastně název „normocore“ vznikl díky agentuře K-Hole, která se zabývá předpovídáním trendů. V roce 2013, kdy vznikala memečka se Stevem Jobsem, vzniklo i něco jako Times New Roman v oblékání. K-Hole to vysvětluje jako „osvobození se od toho být cool, kdy být cool již není tak autentické, ale spíše jednotvárné“. Dobře, pro lepší  představu  třeba Balenciaga tenisky, černé roláky, Levis klasické džíny rovného střihu a možná nějaká fleecová bunda k tomu. Ovšem nesetkalo se to zrovna s láskou na všech frontách. Alexa Chung třeba tento styl označila za urážlivý, „neoznačila bych to za styl oblékání,“ řekla. „Je to jen způsob jak se lidé oblékají.“

Vysoký pas

na všem

Dokážete si představit džíny bez vysokého pasu? Před deseti lety nic neobvyklého, dnes nepostradatelná součástí všech šatníků. Toto must-have se k nám dostalo někdy v roce 2012 a od té doby- šortky s vysokým pasem.

Flower power

Květinový truhlík na hlavě

Předtím než nastoupily sametové čelenky s dokonale vysázenými perličkami, byly v roce 2013 hlavní ozdobou květinové čelenky, sponky a gumičky. Kdo si nevzpomíná na Lanu del Rey jak sedí na trůně s obrovskou květinovou korunou na hlavě a přitom zpívá Born to die? Ačkoliv se zdálo, že šlo pouze skutečně o sezónní záležitost, tak svůj trůn si obhájily i v roce 2018, kdy se na obálce zářijového vydání Vogue objevila Beyoncé s květinovou korunou na hlavě a rozpoutala tak její novou vlnu, které se chytla například značka Moschino. 

Coachella ready

aneb boho look

Když jsme u těch kytiček, nezapomeňme na peříčka, rozevláté síťové vesty, kamínky na obličeji a další nezbytné doplňky na Coachellu. I když jste tam pravděpodobně nikdy nebyli.

Návrat devadesátek

a všechno, co to s sebou přináší

Chokery, crop topy, mini šaty, které by nosila Kate Moss. Devadesátky jsou zkrátka éra, která zůstává v našich srdcích a jen tak neumře. Ostatně není to tak dávno, co vyšla i u nás kniha devadesátky, která si ještě před svým vznikem získala nespočet fanoušků. Od grunge 2.0 po návrat doplňků z britpopové éry – scrunchies, chokery, rybářské kloboučky, buffalo tenisky, a samozřejmě i ledvinky. To vše si drží své místo v našich nostalgických srdcích. S ledvinkami se to mělo trochu pomaleji tedy nutno dodat, pořád jsme s říkali, zda-li bychom měli… mohli… a pořád se objevovaly na přehlídkách od Gucci, Prada až po Alexandera Wanga až se to nakonec rozšířilo a i pokud jste patřili k odpůrcům, jistě již máte nějakou doma. Ovšem pokud jste pozorovali street style poslední doby, tak jste si jistě všimli, že ledvinka 2.0 se nosí křížem přes tělo nikoliv kolem pasu. Et viola, très chic.

Malé brýle

Instagram trend od roku 2017

Určitě vlastníte tak tři páry, které jste tak třikrát nosili (čtěte: fotili jste se v nich).

Miniaturní kabelky

zlato, srazila se mi kabelka, vezmeš si tohle všechno k sobě?

Výrazné náušnice, XL obleky, obří osobnosti – módní svět si zkrátka potrpí na něco #extra. To ovšem neplatí u kabelek, jelikož všechny kabelky se srazily na velikost, kam se sotva vejde vaše rtěnka, možná i telefon. Objevují se na přehlídkách již několik posledních sezón, ale nejvíc virálním trendem se staly Jacquemusovy Le Sac Chiquito mini bag z roku 2018, které byly předlohou ještě více zmenšené verze z roku 2019.

Tátovy tenisky

Daddy cool

Největší trend v obouvání této dekády? Balenciaga Triple S style. Tento model tak započal v roce 2017 trend tátových tenisek.

Milennial pink

Jen růžová to může být – přesně tahle růžová

Pamatujete si, když byl instagram plný růžové? Možná i z tohoto důvodu vzniklo současné logo StyleBrunch protnuté růžovou barvou… Původně tumblr pink, později milennial pink zaplnila přehlídkové molo na sezónu podzim-zima 2017. A odkud se vzala? Někdo říká, že za to může Pantone, když vyhlásili odstín rose quartz jako barvu roku 2016 a světlý odstín dogwood o rok později. A pokud vás zajímá, co je dogwood za odstín, pokusím se vám to volně přeložit „Tichý a poklidný odstín růžové, který vyvolává auru nevinnosti a čistoty“. Není to sladké?

Pantofle

Ideální na to, rychle do nich vklouznout, když se vydáváte chodbou vyhodit smetí. Nešlo původně zrovna o high-end módu, když nám je jako přezuvky nutili na základce, ale najednou někdy kolem roku 2014 se dočkaly slávy a její vrchol nastal v roce 2017, kdy byly nejvyhledávanějším typem letních sandálků. A designéři jako Dior, Miu Miu, Tory Burch, Hugo Boss nebo Gucci to nenechávali náhodě.

Logo mánie

aneb chodící reklama

Po letech strávené na módním odpadlišti zase přišel jejich čas a jsou všude. Na tričkách, taškách, šatech, svetrech, silonkách,… cokoliv si vymyslíte, tam jsou.

Gucci efekt

Ozdoba každého outfitu

Šaty zdobené sloganem, punčocháče s logem a pásek „GG“. Gucci vytvořili jedny z nejžádanějších doplňků a zboží na světě. Gucci mokasíny s kožíškem, které nosí Gigi Hadid nebo Alexa Chung. A nespočítala bych, kolik jsem mezi lety 2016-2018 spatřila GG pásků.

Céline

v režii Phoebe Philo

Kolekce Phoebe Philo (2008-2017) francouzského módního domu Céline nebyli malým trendem. V této dekádě se nám totiž utvořila nová definice ženskosti a Philo této představě věnovala své návrhy. Nonšalantní šaty a jednoduché linie. Není divu že kolekce jejího nástupce Hedi Slimane vyvolala jisté pobouření.

tzv. athleisure aneb

Zrození sportovního stylu

Troufám si říct, že to mělo postupný nástup. Nejprve na začátku dekády kolem roku 2011-12 se začaly všude nosit legíny. Naneštěstí, někdy bohužel. Ne každý je uměl nosit. A najednou tu byl rok 2018-19 a všichni nosili cyklo šortky. „Sportovní“ a „běžecké“ modely tenisek se staly malými černými ve světě obouvání.

Hypebeast

Co to?

Skupinka teenagerů, co si někde na chodníku flexí svoje tátovy tenisky, ve sportovním oblečení plného luxusních log streetwearových i high-end značek. Dávám jim rok. Maximálně dva.

Obleky

Bylo nebylo, to kdysi ženy nesměly večeřet v dobré restauraci, pokud na sobě měly kalhoty. V pozdních šedesátých letech 20. století byla krásná a stylová New Yorská prominentka Nan Kempner vyhozena z Manhattanské luxusní a věhlasné restaurace Le Côte Basque, když se tam ukázala v Le Smoking od značky Yves Saint Laurent, která vytvořila první oblek pro ženy. Není se čemu divit, že jsme dnes tímto kusem oblečení posedlé. Oversized saka, ramenní vycpávky, vzory, různé barvy – obleky jsou zpět. A ještě tu (doufáme) chvíli zůstanou.

Čestné zmínky

Nesmíme zapomenout

  • hipsterské vousy
  • Pánské culíčky (něco jako devadesátkový mullet)
  • Boty Ugg (prosím, ať se toto nevrací)
  • Udržitelnost (prosím, ať zůstane)
  • Mom jeans
  • Vpředu krátké, vzadu dlouhé šaty
  • vzory jako – ananasy, lamy,..
  • roztrhané džíny
  • šedivé vlasy
  • ombré vlasy
  • vysoké ponožky
  • tetování

zdroj fotografií: vogue.com, net-a-porter, hypebeast.cz, h&m,

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...