Opravdický průvodce na Vánoční dárky

Zveřejněno 6. 12. 2019

Už je tu zase ten čas v roce, kdy jakmile začíná nějaká konverzace uvadat nebo nevíte, jak ji začít, nemusíte už mluvit o počasí. Stačí se zmínit, že už jsou Vánoce a jak vy už se připravujete. A ten druhý vám odpoví, že je to hrozný jak to utíká a že už zase nemá dárky a že to bude zase řešit na poslední chvíli. A tak se společně zasmějete a začnete řešit jak opravdu hrozný to je a jak vůbec nevíte komu co koupit a komu všemu musíte kupovat a že budete potřebovat pak Vánoce od Vánoc, aby jste konečně měli ten vytoužený klid.

Jak říkám na všem se dá najít něco.

Chybí mi časy, kdy jakmile jsem měla dát někomu nějaký dárek, stačilo jim namalovat obrázek a všichni byli šťastný. A nebo když ještě za nás chodil Ježíšek a jediný co jsem musela řešit bylo, jak namaluju věci, co si přeju tak, aby je Ježíšek fakt poznal. Ty časy jsou ty tam. A tak v naději jednou za čas otevřu nějaký ten článek s tipy, co komu pod Vánoční stromeček, který jsou vlastně pokaždý úplně k ničemu, protože buď jsou mimo můj rozpočet a nebo to není nic, co by má rodina skutečně ocenila.

Proto to zkusím letos udělat po svém. Napíšu si sem takového průvodce Vánočními dárky, který je vhodný do rozpočtu mladého člověka a zároveň který pravděpodobně využiju ten týden před Vánoci.

Maminka

Ta nejmilovanější osoba, která si zaslouží speciální péči za to, že jsme díky ní naživu. Jak ale můžeme dostatečně ocenit nějakým materiálním dárkem to, co si s náma užila při porodu, žejo. Těžkej oříšek.
Maminky celkově, jak znám já, jsou hrozně šťastný za takový ty společný chvíle. Za to, že jim ukážete, že Vám na nich záleží. Knížka je super, ale když jí dáte takový lístky do divadla (je jedno jestli alternativního nebo národního) spolu s poukázkou na váš společný den a víno v divadle zahrnuté v té poukázce, máte úspěch zaručený!
Cena: dle divadla možné uzpůsobit, cca 1000 Kč v případě nízkého rozpočtu, ale na maminkách se přeci nešetří

Tatínek

Tátové jsou zase takový, že jsou rádi, kdy na vás můžou být pyšný. Je jedno jak to vlastně bylo, ale to táta vás vychoval tak, aby z vás nebyli žádný obyčejný floutci. Staral se, aby vás zaopatřil a připravil na život. Proto dárek to chce takový, který mu potvrdí, že odvedl dobrou práci. Co to může být už se liší na tatínkovi.
Například: Táta se kterým máte podobný hudební vkus – není nic co udělá tatínkovi větší radost, než když mu do auto koupíte CD s vaší společnou oblíbenou kapelou, který mu pokaždý připomene, že vykonal dobrou práci, když má jeho dítko tak skvělý hudební vkus po něm.
A co takovej táta dobrodruh, kterýmu jistě uděláte radost když mu koupíte něco outdoorového s lístečkem, kde mu slíbíte, že už s ním tu ferratu letos dáte.
Chápete pointu?
A pokud nechápete, mám pro vás jednoduchý tip – prostě nechtě udělat z nějaké vaši společné fotky z dob, kdy tatínek byl mladej a kdy jste si spolu hráli, hrníček. A máte hotovo, není zač.

Cena: 200 – 500 Kč

Babičky

Babičky jsou dost podobné citlivky jako maminky a tím, že moderní technologie jim nic neříkají, není tak těžké je něčím ohromit něčím personalizovaným, co za nich nebylo a čím pak ony budou moci ohromovat další důchodkyně z baráku nebo ze sousedství. Zároveň se nemusíte snažit být tak originální, protože babičky ty nový věci už moc nemusí a překvapení můžou být stresující. Ideálním dárkem pro babičku je zkrátka fotokalendář.
A dovolím si tady menší update – pokud vaše babičky mají dětí a vnoučat víc, tedy je vaše rodina skutečně rozrostlá, spojte se i s ostatními ať vám pošlou fotky můžete si např. na tiskarik.cz vytvořit stolní fotokalendář, kde je u každého týdne místo na víc než jednu fotku, takže můžete na jedné fotce být vy a na druhé bratranec nebo sestřenice. Ať se nikdo nehádá a všichni jsou spokojení.

Cena: cca 319 Kč (pokud se ale složíte se zbytkem rodiny … )

Dědečkové

U dědečků je to složitější tím, že je hrozně moc druhů dědečků a těžko se to u nich dá vyprůměrovat. Mnoho dědečků má rádo historickou četbu nebo takový ty zajímavosti s kterými pak můžou machrovat na další lidi, že je znají. Ovšem ne každý dědeček má čas a chuť číst. Ale myslím si, že co spojuje snad většinu dědečků, co znám (teď se cítím jak odborník na dědečky), je kutilství. To, že naši mladý kluci už neumí pořádně ani přidělat poličku na zeď, to je něco nepředstavitelného pro tu starší generaci, kdy si ty poličky i vyřezávali. Podívejte se na nějaké vtipné a zajímavé sady nářadí, nějaký kufřík nebo kapesní víceúčelový nožík. Úspěch zaručen – Vánoční stromek ohrožen.
Cena: cca 500 Kč

Drahá polovička – muž

No tak, jsme ženy, snad víme, co mají naši partneři rádi, ne? Nemusím tu nic radit, že no?

Drahá polovička – žena

Chápu, že muži věčně neví, co ženy chtějí, takže Vám nevynadám za to, že nevíte a poradím Vám, čím nic nezkazíte. Každá žena miluje šperky. A výběr je veliký, ale jsem si jistá, že 100% radost uděláte šperky od Antiperle. Poděkujte mi po Vánocích.

Strýček

U strejdů to je hrozně jednoduchý. Nevím čím to je, ale každej muž v rodině se obzvlášť během svátků rád napije. A tady mám naprosto skvělý tip, kterým bych na svátky nepohrdla ani já. A je to dvoudeckové balení prémiové whisky Johnnie Walker. Krom skvělého designu se i skvěle hodí jen tak do kapsy a může tak po něm každý nenápadně sáhnout během rodinného oběda třeba 25. prosince. Praktický dárek.

Cena: 259 Kč

Tetička

S tetou se to má dost podobně jako se strejdou. Ačkoliv se bude tvářit, že jí alkohol nic neříká, jakmile dostane růžový gin, uvidíte v její tváři nepatrnou záři a jiskřičku naděje, že přeci jen ty svátky nebudou tak hrozné a že ať se jednou taky stará váš strýček (tetička neví, co má strýček schovaný v kapse). Ostatně takový gin bych nadělila i sama sobě. Chuť a vůně jahod, malin a červeného rybízu v ginu Gordon’s Premium Pink potěší nejen v zimě, ale pozvedne atmosféru kdykoliv během roku. Jeho ideální kombinace s kvalitním tonikem nebo proseccem, kousky jahod a ledem je výborné zastavení se v čase a vychutnání si času sama pro sebe. (A protože je růžový, každý chlap se bude bát jej upíjet.)

Cena: 440 Kč

Děti

Když jsem byla na Vánočním večírku v Nile, nešlo si nezamilovat jejich dětské hračky. I jsem na malou chviličku přemýšlela, že se vlastně těším na vlastní děti. Ale pak mi došlo, že bych jim příliš cpala hračky, co by se líbily mě a byla bych naštvaná, že oni budou chtít něco na styl Babyborn nebo Transformers, což je akorát kýč oproti krásným hračkám z Nily. A na to asi ještě přeci jen nejsem připravená. Tím spíš ale je to skvělý darovat dětem v rodině. Třeba fixy na textil OMY za 290 Kč, balancující kočka ze dřeva Londji za 890 Kč

a nebo tyhle úžasné panenky Dinkum, které jsou hrozně roztomilé, že bych si snad nejraději jednu koupila pro sebe.

A když všechno selže.

Je tu něco, čím se řídím pokaždé, když nevím, co komu darovat. Knihy nebo alkohol. (občas to ještě zkouším s tím, že jim něco namaluju, ale ve finále mě to stojí víc nervů než se s někým poprat v obchoďáku)

A pokud můžu poradit, jakožto milovník dobré whisky vím, že tou také nezkazíte vůbec nic. Tak třeba…

Marker’s Mark

Na první pohled vás zaujme lahev ručně máčená do rudého vosku, na první ochutnání překvapí svou jemností a velice poutavý je i příběh nejmenší palírny bourbonu v Americe. Historie Maker’s Mark sahá do roku 1943. Zakladatel Billy Samuels zahodil 170 let starý rodinný recept a se svou manželkou Margie vyvinul originální směs pro destilaci bourbonu zcela odlišného od kentuckého stylu. Společně napekli více než 150 bochníků chleba, v nichž mísili různé poměry obilovin, než našli ideální poměr kukuřice, ječmene a ozimé pšenice. Zajímavostí je, že Maker’s Mark se stáčí do lahví podle chuti, nikoli podle věku. Většinou se stáčí zhruba po 6 letech
zrání.

Dubliner Irish Whiskey a Dubliner Irish Whiskey Liqueur

Milovníci jemnější whisky anebo ti, co se ještě nepropili k výraznějším
typům whisky, uvítají pod stromečkem lahev irské whiskey. Značka
Dubliner nabízí spojení jemnosti i vyzrálosti, kterou Dubliner získává
zráním v sudech po bourbonu. Whiskey je blendem sladových a obilných
whisky. Aroma nabízí tóny jablek. V sametové chuti pocítíte sladkost
medu s lehkým dotekem bílého pepře či karamelu. Dubliner odkazuje ke
kořenům irské whiskey, proto se lahvuje do klasické lahve pro Iry známé
jako craic. Pokud chcete darovat specialitu v podobě likéru na bázi whisky, který potěší milovníky sladších chutí, sáhněte po Dubliner Irish Whiskey
Liqueur. Hebký likér je vyroben ze tří ingrediencí – včelí plástve, karamelu
a třikrát destilované irské whiskey.

A samozřejmě nikdy nic nezkazíte lahví vína. Pokud se Vám nechce vybírat, doporučujeme Vánoční výber od alkohol.cz, kde nalezne všechna zajímavá balení od šampaňského, vína až třeba po whisky nebo dobrý rum.

Doufám tedy, že Vám tento průvodce dárkami už skutečně pomůže a dejte mi vědět, co jste komu vybrali buď do komentářů nebo na facebook či instagram!

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...