Botami proti genderovým i výrobním stereotypům

Autor PR
Zveřejněno 2. 12. 2019

Fascinace příběhem o transformaci Popelky i nedostatek na trhu se pro designérku Karin Onderkovou staly jak tvůrčími, tak racionálními podněty, jež daly vzniknout autorské kolekci střevíců s názvem Cinderella. Pod značkou Shoedaism jako jediná nejen na československém trhu nabízí genderově neutrální alternativy, a to až do velikosti 44. 

fotografie:  shotby.us

Vysoce kvalitní a dlouho vyvíjený design i materiály tvoří první společenskou obuv na našem trhu, kterou lze díky své velikostní škále označit jako genderově neutrální. Luxusním, ručně vyráběným výrobkům dominují výtvarně pojaté podpatky s metalickou povrchovou úpravou, které v sobě nesou symboliku ženské identity a individuace v kombinaci se současnými trendy. 

„Vytvořit podpatek, který na první pohled ztělesňuje transformaci Popelky a proměnnost, plní nároky na nošení i výrobu a současně bude šperkem na botě, byl jednou z ústředních myšlenek projektu a pro mě zároveň velkou výzvou,“ popisuje téměř dva roky dlouhý proces designérka Karin Onderková, kterou výrazně inspirují aktuální společenská témata a samotná transgender komunita.

fotografie:  shotby.us

Kapsulová linie sedmi modelů na podpatcích od 2,5 do 12,5 cm a tří barevných variantách nabízí možnost různorodé volby ženám i mužům bez ohledu na jejich biologický původ.  

V podobě těchto nadčasových a luxusních doplňků se návrhářka zaměřila na detailní práci s materiálem. Podpatky vznikly z mimořádně pevného průmyslového kopolymeru ABS, jejich povrchová úprava je tvořena technikou galvanizace. Boty jsou vyrobeny z kvalitní kůzlečí usně – hlazené, metalické a veluru. Na podešvi každého modelu je použitý materiál nejvyšší kvality s označením Vero Cuoio.

fotografie:  shotby.us

Myslím, že dobrý design má pomoci řešit problém. Nechtěla jsem proto vyrábět boty jen tak a hledala jsem možnost dát své nové kolekci přidanou hodnotu. Poznávala jsem mezitím různé lidi z LGBTQ+ komunity, a došlo mi díky tomu, že nejlepší přidanou hodnotou by bylo udělat boty v jejich velikostech. Nejnáročnější bylo přesvědčit dva výrobce (v Bulharsku na boty a v Itálii na podpatky), že jde o dobrý nápad. Obě firmy se s takovým zadáním nesetkaly a jako nový klient jsem musela získat jejich důvěru. Šlo nejen o neobvyklou cílovou skupinu, velikost, ale i tvar a specifickou povrchovou úpravu. Mohu ale závěrem říct, že převládla důvěra, a jsem za to moc ráda, nejde ani tolik o finance, jako o přesvědčení firmy, že dělám projekt, který má hlavu a patu,“ popisuje proces vzniku kolekce její návrhářka Karin Onderková

Produkty značky Shoedaism jsou vyrobeny ručně v bulharské a italské tradiční obuvnické firmě. Kolekce je nyní v prodeji na e-shopu značky shoedaism.shop s možností doručování po celém světě. Už na Vánoce 2019 budou výrobky k zakoupení v galerii Deelive a Showroomu SmetanaQ.

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...