Domov – autentičnost, přírodní materiály

Autor PR
Zveřejněno 11. 10. 2019

NILA na podzim zkrášluje a zútulňuje své prodejny novinkami i doplněnými oblíbenými produkty v sortimentu interiérového vybavení a dekorací. Trend sezony přitom překračuje sám sebe a majitelka NILA, Eva Urbanová, o něm má jasnou představu: „Touha po autenticitě a jednoduchosti, která přeje příklonu k přírodním materiálům a tradičnímu řemeslu.“ Prostřené tabuli přitom dominují autorské dekory nádobí, textilu do kuchyně i koupelny zase přírodní vlákna jako bavlna, len a vlna. Do nabídky interiérových dekorací se pomalu vloupává atmosféra Vánoc, zejména v použití zlatavé mosazi. Milé malé nezbytnosti k úřadování i zpříjemnění pracoven inspirují k prvním vánočním nákupům.

„Dřevo, keramika, lněné textilie a vlna se v nových kolekcích objevují v moderních pojetích a zpracováních, provázené příběhy lidí, kteří stojí za jejich zpracováním, což nabízí v našich domovech pocit útulna, hlubokého klidu a napojení na harmonii přírody. Dává to zároveň naději, že se světová produkce interiérových doplňků přikloní k smysluplnější cestě vyšší kvality na úkor nadbytečnosti a kvantity laciných kopií,“ rozvádí téma současných preferencí v interiérovém designu Eva Urbanová.

To, že estétská potěcha versus užitek nemusí být černobílou volbou, dokládá hlavně kvalitní design, jenž snoubí obojí. Pro NILA je však nejdůležitější, aby vybavování a utváření našich interiérů bylo uvědomělé a mělo své, ne nutně praktické, opodstatnění. Ať už se rozhodujeme o pořízení nové vázy, či ručníku.

Útulnost vetkaná do přírodních materiálů

Mezi textilními doplňky interiéru NILA představuje dvě nové značky. Se lnem coby materiálem těšícím se v poslední době stále větší popularitě pracuje švédská firma Iris Hantverk. Ta své podnikání založila zejména na ruční výrobě kartáčů a zaměstnávání zrakově postižených řemeslníků. Kromě jejích utěrek a chňapek je oblíbeným praktickým doplňkem domácnosti i lněný sáček na chleba.

Druhou novinkou je Marimekko, jejíž počátky sahají do zlaté éry skandinávského designu v 50. letech, a tento stylový odkaz lze stále vyčíst i v současných autorských potiscích látek z vlastní tiskárny v Helsinkách. V sezoně FW19 je lze v NILA objevit vůbec poprvé, a to jak na módních oděvech a doplňcích, tak na ručnících, utěrkách, kuchyňských zástěrách nebo županech. Značku definuje také důraz na férovost a ohleduplnost, ať už se týká přístupu ke zdrojům, používání přírodních materiálů, šetrných výrobních procesů, či zodpovědnosti vůči zaměstnancům.

Textil v domácnosti dokáže zahřát jak po vizuální stránce, tak doslova nás samotné. Dokazují to vlněné a bavlněné plédy značky Hübsch. V zimě od nežádoucího chladného kontaktu s podlahou dokáží uchránit její vlněné taburety a koberce z juty či bavlny.

Stůl prostřený příběhy

Lidé chtějí být obklopeni smysluplnými předměty, které podporují dobré a radostné žití, jak uvažuje nejen značkaMarimekko. Její produkty svými harmonickými a radostnými dekory září jak mezi textilem, tak na prostřené tabuli. Set misky hrnečku a talíře s výjevy lišek vkrádajících se do tisových zahrad od ilustrátorky Aino-Maiji Metsoly vykouzlí úsměv na rtech u snídaně i pod vánočním stromečkem. Hravé příběhy i fantazii probouzející motivy mají své již stálé místo v NILA také v podobě nádobí od nizozemských Pols Potten.

O tom, že krása často tkví v nedokonalostech a odlišnostech, nás utvrzuje kolekce švédské značky Olsson & Jensen. Porcelánové nádobí a dekorace se vyznačují atypickými tvary. Zdánlivý chaos i nepravidelnost jejich dekorů vcelku tvoří dojem souladu a harmonie. Kolekce kombinující černou a zlatou glazuru je rafinovaným a nekonvenčně luxusním porcelánovým setem.

Vítaným kontrapunktem pro vyznavače formální střídmosti je minimalistická švédská značka House Doctor. Ve výběru dominuje kolekce s příznačným názvem Rustic, která ovšem není příkladem sériové napodobeniny rustikálního stylu. Ruční výroba každého kusu jí totiž dodává na originalitě a jedinečnosti.

V práci jako doma

Podobně jako doma i v kancelářích a pracovnách plátí, že bychom se měli obklopovat příjemně stimulujícími podněty a věcmi, s nimiž souzníme. I díky takovým malým detailům si ve formálním a neosobním prostředí můžeme najít osobitost a pojmout ho částečně za své. Nákupčí NILA sestavili výběr produktů, které mohou zvýšit pracovní komfort a paradoxně s tím i náš výkon. Možná zároveň inspirují k prvním vánočním nákupům.

Mezi oblíbenými výrobci s novinkou do NILA přichází P.F. Candel Co., losangeleská značka veganských svíček ze 100% sójového vosku. Vůně sezonní limitované svíčky Spruce má evokovat zimní procházku v hlubokém lese. Intenzivní tóny smrku se v ní snoubí s vůní santalového dřeva a citrusů. Z čerstvých vychytávek usnadňujících pracovní rutinu NILA doplňuje sortiment rodinné papírenské firmy z Floridy Rifle Paper Co. o nové plánovače a diáře na rok 2020.

Selekci dále doplňuje elektronika Kreafunk, stylové kancelářské pomůcky od dánské značky Monograph a japonské vonné sirky Hibi.

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

V dnešní době je velmi důležité, abychom udržovali naše fyzické zdraví a psychickou pohodu. Náš svět se nám může jevit jako velmi zrychlený a nepřátelský, ale po dobrém odpočinku získáme jiný pohled. Můžete začít pozitivně uvažovat, sestavit si kvalitní jídelníček,...

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Sneakers – tenisky oblíbených značek, které okouzlí svým stylem i pohodlím. Tyto boty kombinují sportovní vzhled a streetwear módu. Vznikají tak unikátní kousky, přičemž nabídka je pestrá. Nabízí se několik modelů, které by ve vašem botníku neměly chybět. New Balance...

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Některé šperky, kromě toho, že nás dělají krásnějšími, jsou také nositelem určité symboliky. Patří k nim bezpochyby prsten ve tvaru písmena V, který je ve světě šperků známý pod názvem chevron. Říká se mu někdy také wishbone ring, protože nápadně připomíná tvar ptačí...