Brno žije designem! Počtvrté..

Zveřejněno 27. 9. 2019

A to už od 6. září, kdy se v centru města nenápadně objevilo osm výloh, které tak úplně neodpovídají klasickému pojetí. Naopak, jde o práce mladých designérů, lapené za sklem, čekající až si jich lidé všimnou. Což se také stalo. Každému, kdo se v Brně alespoň trochu zajímá o soudobé umění, popřípadě design (kteréhokoliv druhu, od oblečení až po nábytek) je jasné, že s podzimem přichází i spousta inspirace, skvělých nápadů, mladých návrhářů… A to také díky BRNO DESIGN DAYS, které naplno propuknou 3. a budou trvat až do 6. října. To znamená, že je to za dveřmi! A přestože nejde o DESIGNBLOK nebo MBPFW, rozhodně stojí za to zajít se podívat.

Kam tedy vyrazit?

BDD vrací život místům se zašlou grácií. Vzpomeňme na předloňský ročník v paláci Jalta, který křičí „FUNKCIONALISMUS“ hned, jakmile vejdete na Dominikánské náměstí. Když ho v roce 1929 dostavěli, asi jen těžko si někdo představoval, že o (mimochodem přesně) devadesát let později bude prázdný čekat na nové příležitosti. Kterých se mu ale naštěstí dostalo.

Nesmíme ale zapomenout ani na loňský rok, ten se konal v Avionu, v jednom z nejužších a nejkrásnějších hotelů v Evropě. Jestli si ale představujete honosný hotel se zlatým pultem recepce, můžete na něj zase zapomenout. I Avion je totiž funkcionalistickou stavbou, nehledě na styl, rozhodně jednou z nejvznešenějších v Brně. Kdyby byl člověkem, určitě by vypadal jako Adina Mandlová, v bílých šatech a s prvorepublikovým kloboukem.

archiv, Brno Design Days

Co nás ale čeká letos? Asi to nejtypičtější, co si s Brnem a taktéž oděvním průmyslem u nás můžete spojit. A to Palác Bochnerů, jedna z posledních budov bývalého textilního komplexu Vlněny. Její historie sahá do osmnáctého století, kdy bylo Brno nazýváno malým Manchesterem. Okolí areálu je jako zalité v jantaru, máte z něj pocit, že se od doby první republiky nic nezměnilo. Když si tedy odmyslíte projíždějící auta a kolemjdoucí ve skinny jeans a crop topu (holt časy promenád pominuly) můžete na malý moment předstírat, že jste v úplně jiné době.

Letošní téma?

Retail therapy! Tento rok poprvé festival příhodně spolupracuje s maloobchodníky. Jsou to právě jejich podniky, které utvářejí tvář města. A design je zase to, co utváří je. S tím souvisí projekt Výlohy jak Brno!, o kterém jsem mluvila hned v úvodu.

A program tohoto ročníku?

Workshopy. Taky máte rádi analogové fotografie a užíváte si jejich comeback? Možná jde jenom o subjektivní pohled, ale nikdo mi nevymluví, že jen analog umí doopravdy zachytit atmosféru. To jak do poslední fotky nevíte, co jste vlastě nafotili. Když nesete film na vyvolání a modlíte se, aby na něm nebylo nic, co by prodavače v obchodě s fotoaparáty pohoršilo (ale upřímně tihle lidé už asi viděli všechno). A na konec to, že vám nikdo nekouká přes rameno, netrhá foťák z ruky a nesnaží se vymazat nepovedené fotografie. Ty totiž neexistují, dokud si po vyvolání nevyzvedne obálku a doma potom proti oknu nezkoumáte, co bylo na vašich fotkách tak hrozného, že je nevyvolali všechny. Ale abych se vrátila k workshopům, jedním z nich je totiž kurz focení na analogické foťáky vedený fotografkou Kristinou Odermatt.

archiv, Brno Design Days

Pokud vás ale kurz analogové fotky neoslovil, nevadí, je totiž z čeho vybírat. Můžete se místo toho naučit vyrábět deníky z recyklovaných materiálů, dozvědět se něco o hodnotě módy (z ekologického hlediska), zúčastnit se hudebního workshopu, nebo toho, kde vás naučí jak vyzdobit byt podzimními květinami (a zařídit, aby alespoň chvíli přežily), také si můžete navrhnout vlastní logo nebo potisk na textil.

Zapomínat ale nesmíme ani na přednášky, v češtině i angličtině, kterých rozhodně není málo. Jak čeští, tak zahraniční designéři se s vámi podělí o své know-how, Hana Aufner promluví za rakouské studio architektury, své řekne i motion designer Filip Koubek, nebo třeba Ben de Lange spoluzakladatel mezinárodně oceňovaného studia Superimpose Architecture sídlícího v Pekingu a Šanghaji.

archiv, Brno Design Days

Dále se budou vyhlašovat vítěz studentské soutěže a výsledky hlasování o nejlepší z osmi výloh. (To jsou ty, o kterých jsem mluvila na začátku. Pokud nejste Brňáci, můžete si je prohlédnout na brnodesigndays.cz a hlasovat můžete, ať jste odkudkoliv!)

Co mě osobně ale zajímá nejvíc, jsou dvě fashion přehlídky, které se uskuteční ve dvou po sobě jdoucích večerech a slibují opravdovou podívanou. Věřím, že si přijdete na své, ať už se těšíte na známá jména (tedy brněnská, nevím, jestli jsou takové haló i v Praze) jako je Hana Kubešová a Marie Mukařovská, nebo vás zajímají studentské práce za poslední rok.

archiv, Brno Design Days

A nebyly by to BRNO DESIGN DAYS, bez party. Kabinet múz, kde se akce odehraje, je místo pro podobné příležitosti jako stvořené, takže si vezměte to nejdesignovější, co doma nejdete, a vyrazte do nočního města.

Závěrem, na co bych vás pozvala já? Především asi na jedinečnou atmosféru, kterou jsou podobné festivaly protknuty. Jde o design, o umění, o něco, co nás všechny spojuje a žene kupředu, abychom se setkávali s podobně smýšlejícími lidmi a vlastní (designové) nápady převáděli ve skutečnost a taky trochu pozérsky (upřímně, kdo na akci zahrnující jakoukoliv formu umění se sklenkou vína v ruce není tak trochu pozér, taky kdy jindy si to užít) diskutovali o letošním ročníku Brno design days a vlastě o všem možném.