Co léto udělalo s módním světem?

Zveřejněno 16. 9. 2019

O čem mluvit v módním světě? 

Nový měsíc je ideální čas na novou rubriku. U módního stolu na StyleBrunchi vás čekají ta nejžhavější témata z módního světa a někdy i takové ty základní pojmy, které je třeba si ujasnit. Ale v klidu s Mimózou v ruce, protože móda není věda, jen je zábavné o ní mluvit. A takhle při pondělku stejně člověk nemá náladu řešit politickou, ekologickou ani globální krizi, ale hodí se mít pár témat v rukávu, čím oslnit své okolí.

Veliká debata nad českými médii 

Od příchodu českého Vogue na trh je naše mediální scéna dost rozházená. A aby toho nebylo málo, tak Mafra zase koupila Bauer media a tím skončila i třeba Michaela Kramářová, která zastávala post šéfredaktorky Žena a život necelých deset let. Ale zpět k Vogue, tam je to o něco zajímavější, jelikož velká část redakce z Elle prchla za Andreou Běhounkovou do Vogue. Rivalita mezi Elle a Vogue by se dala krájet. Osobně vnímám, že se to podepsalo i na čtenářích, na spoustě sociálních sítích se řeší, že jsi buď tým Elle nebo tým Vogue. A pokaždé někdo přileje benzín do ohně. 
Tak třeba ten poprask, kdy Elle zkopírovalo obálku francouzské Vogue 

Názory se liší, někdo tvrdí, že to není kopírování, že je to jen bílé pozadí, které vypadá pokaždé jako kopie něčeho jiného. Další zase tvrdí, že se u nás vždycky kopírovalo a kopírovat bude. A jinde dochází k ostré kritice Elle. Tak jako tak se stala tato obálka osudnou Petru Matějčíkovi, který končí na postu šéfredaktora Elle a který je shodou okolností přítel Barbory Strýcové, která na obálce pózuje jako Gisele. Bára loves Elle, Elle loves Bára? 

A další vlna kritiky z redakce Vogue se hrne i na Marienne, protože Cindy Kerberová nedávno poukázala na fakt, jak Marianne vydává podobné články, které vychází v českém Vogue. Je to inspirace nebo kopírování? Kdo ví? Jedná se o trendy témata, tedy nelze říct, zda-li nejde jen o blbou náhodu. Každopádně na to, jak moc fandím českému Vogue, tak jsem si nemohla nepovšimnout, že články, které jim vychází online, jsem již předtím viděla v newsletteru britského Vogue. Náhoda? Trendy téma? Inspirace? Nebo kopírování?

A tak jsme se všichni shodli, že naše česká média potřebují revoluci. Jakou ale těžko říct. Může tou revolucí být třeba právě česká Vogue, která vybočuje z řady kdosavadních magazínů jak je známe, ale zase se netrefí do vkusu každému? A je to vůbec možné, když se v tomto odvětví pohybují stále stejná jména? 

Ovšem teď na lehčí notu, všichni milují obálku Portugalského Vogue díky našemu Branislavu Šimončíkovi, který vytvořil tuto krásnou narážku na moderní insta svět s Celeste Barber, která se proslavila právě “kopírováním” póz slavných celebrit a nejde ji nemilovat.

Jacquemus 

Jméno, které doporučuji si zapamatovat, pokud jej do paměti ještě vryté nemáte. Kdo to je? Francouzský 29ti letý návrhář. Začínal na facebooku a Tumblru a dnes mezi jeho věrné zákaznice paří Beyoncé nebo Rihanna (a všechny francouzské divy). Nabízí nový rozměr návrháře – návrhář-influencer.  Divila bych se, kdyby jste někde nenarazili na jeho mini kabelky, protože právě jejich vzhled již kopírují téměř všechny velké módní řetězce. 

Jan Černý

Zůstaneme v Paříži, ale již trochu blíže našim českým srdcím. Náš návrhář Jan Černý, kterého jistě znáte z mnoha Pražských fashion weeků, je momentálně na stáži u domu Louise Vuittona. A právě jednoho z kreativních ředitelů této značky a zároveň tvůrce populární značky Off White Virgila Abloha zaujal svými teniskami, které vytvořil s Prestige. Veliké gratulace! 

Poner 

Pravým opakem jsou sourozenci Ponerovi. Toto duo si vysloužilo oslovení jako “ztělesnění módního pekla na zemi” Proč? Tak třeba běheme festivalu v Karlových Varech totiž předvedli přehlídku dokonale okopírovanou z aliexpressu. Jen za trochu jiné peníze. Laciné materiály, špatné provedení a modely až do puntíku jako z ebaye za 150 Kč? To chcete. Navíc toto duo obléká například dceru prezidenta Zemana a manželku premiéra Babiše. Móda a politika se nemíchá (stačí jen protřepat) a názor ať si udělá každý svůj. 

Peter Lindbergh

Zemřel Peter Lindbergh, módní fotograf, který pomáhal formovat módní svět. Před jeho objektiv se dostala například i naše Eva Herzigová a Karolína Kurková. Dále třeba překrásná Catherine Deneuveová nebo Cindy Crawford. Jeho práce byla velice významná. Zachycoval skutečně pravou podstatu foceného objektu a zachovával zdravé ideály krásy, takže zapomeňte na photoshop a přehnaný makeup.  “I hate retouching, I hate make-up. I always say, ‘Take the make-up off!’” řekl Lindbergh módní editorce Vogue. Určitě doporučuji shlédnout jeho dílo, je spoustu knih s jeho portréty, spoustu obálek a galerií. Například má oblíbená Kate Moss vypadá úchvatně. 

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...