Wellness encyklopedie: Ricinový olej

Zveřejněno 14. 9. 2019

Už to bude rok, co nepoužívám řasenku, pokud tedy zrovna něco nefotím nebo nejdu na ples. Ačkoliv se teď pravděpodobně začnete chytat za hlavu, protože jsem na různých diskuzních fórech četla, že bez řasenky se nedá žít, tak jsem to zvládla. Minimalizovala jsem veškerý svůj makeup pouze na pečující produkty, kterými se snažím podpořit to, co mám. A začínám tak u samotných ingrediencích, protože jsem obezřetná, co se týká dokonalých produktů, které vás zbaví zarudnutí, černých teček, akné, vrásek, nedostatku vlasů a řídkých řas. A o své poznatky se s vámi hodlám podělit, protože jsem hodná, kdyby jste to nevěděli. A jednou z takových ingrediencí je ricinový olej, který používám již rok, takže se nebojte, že jsem ho testovala jen měsíc, vymyslela si placebo účinky a ty vám teď píšu. Žádné testování, co trvá týden – dva není skutečně pravdivé. Ale o tom jindy. 

Ricinový olej – co to je?

 Je to rostlinný olej, který se získává ze semen skočce nebo také ricinovníku. S těmito semínky není moc velká zábava, protože jsou toxický a ricin je jinak taky známý jed na jehož otravu zemřel například bulharský spisovatel a novinář Georgi Markov, který nejprve nadšený komunista později bojoval proti tomu, co komunistická strana páchala a tak se ho zbavili. (To už není moc o kosmetice, ale co už, berte to jako bonus.) Tenhle toxin se ale naštěstí vytrácí samotnou tepelnou úpravou, kterou ricinový olej vzniká, takže je zcela bezpečný a jeho používáním se vám nemůže nic stát. A dokonce jej najdete jako ingredienci v mnoha přírodních (i nepřírodních) kosmetických produktech. 

Na co se používá?

Byť jsem nezkoušela, tak ricinový olej může působit jako projímadlo, léčit artritidu, léčit neplodnost, oddálit známky stárnutí, léčit ekzém, zbavovat se pigmentových skvrn, léčit akné, popraskané rty a rány. 
Co se týče vrásek a akné, osobně bych spoléhala spíše na retinol. Nechci ricinu odepírat jeho účinky, které jsou údajně i vědci potvrzené, že by to mělo fungovat. 
Pro mne je ricin však surovinou pro krásné vlasy, řasy a obočí. 

Ricinový olej na růst vlasů

Když jsem poprvé slyšela o ricinovém oleji bylo to jako o zázračném elixíru na růst vlasů a léčbu vypadávání vlasů. Vím, jak takové ty zaručené rady na dlouhé vlasy fungují, ale ricinový olej mě přesvědčil, jelikož nemá zacelit roztřepené vlasy, jak slibují jiné přípravky, ale působí tam, kde je to potřeba, tedy na pokožku na hlavě. Zabraňuje jejímu vysychání, svědění a urychluje tak růst vlasů. Zatímco lidské vlasy rostou rychlostí 1 cm za měsíc, při pravidelném užívání (jednou za měsíc) se tato rychlost může zvyšit až 3x. 

Jak použít ricinový olej na růst vlasů

Budete potřebovat: 
ricinový olej
staré tričko
hřeben
aplikační štětec
koupací čepici
čaj dle výběru/víno/vodu/kávu

Postup
Postupujte jako při barvení vlasů – vemte si staré tričko (ať nejste od oleje), vlasy si rozdělte do několika sekcí a štětcem na barvu aplikujte olej na vaši pokožku na hlavě. Pořádně jej tam vmasírujte a pak ještě pomocí hřebenu rozčešte, ať se dostane co nejrovnoměrněji.  Jakmile máte vlasy celé od oleje nasaďte si koupací čepici, udělejte si čaj nebo nějaký jiný nápoj, přečtěte si další články na StyleBrunch, protože budete teď alespoň hodinu až dvě čekat než se ricinový olej dostane tam kam má.  Po dvou hodinách vše smejte šamponem a kondicionerem. 

Ricinový olej na obočí 

Co si budem povídat je to podobné jako s vlasy. V tomto případě mi ricinový olej zcela nahradil i tužku na obočí. Každé ráno pomocí štětečku na řasy nanesu na obočí ricinový olej a upravím si tak i zároveň tvar jaký potřebuju.  A funguje to.

Ricinový olej na řasy

A jsme u té řasneky. Teď vám ještě torchu zamotám hlavu. Existují totiž dva druhy ricinového oleje. Jeden ten nejznámější průhledný a druhý je Jamajský černý ricinový olej, který má tmavě hnědou barvu. Oba mají samozřejmě stejné účinky a oba jsou výborné na růst řas. Ale černý je skvělý, jelikož vám může zcela nahradit řasenku. 
Pokud se nechcete zříci řasenky, samozřejmě je nejlepší používat ricinový olej na noc. Na odličovací tamponek naneste malé množství oleje a jemně jej vmasírujte do řas, ale dejte si pozor, aby se nedostal do očí – není to moc příjemné, věřte mi. Ráno pak olej smyjte.
Pro ostatní z vás, doporučuji jamajský ricinový olej a aplikuji jej většinou kartáčkem na řesenku každé ráno a celý den můžete strávit s krásnými řasami, které budete vyživovat.  Nemáte zač. 

Jaký ricinový olej vybrat a za kolik?

Jelikož se jedná o samostatnou ingredienci, neměli by jste sáhnout vedle u žádného. Ceny jsou různé, klasický průhledný seženete za 200 Kč a Jamajský kolem 300 Kč.  Já mám nejraději tento ricinový olej francouzské značky Naturado, který mám z obchůdku Lavender

Na co si dát pozor.

Není vyloučené, že na ricionový olej nebudete mít alergii. Jako se vším, se vyplatí napřed zkoušet. Proto než jej budete aplikovat na hlavu nebo nedej bože na oči nejprve otestujte menší množství například na ruce, pokud se neobjeví alergická reakce vzhůru za krásnými vlasy/řasy/obočím! 

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...