7 způsobů, jak se cítit lépe (neobsahuje avokádo ani cvičení)

Zveřejněno 10. 9. 2019

Kdykoliv mi bylo někdy smutno, šla jsem na Václavák. Jenom jsem ho seběhla dolů nebo vyběhla nahoru a všechno bylo najednou lepší. Ten ruch města, různé parfémy od různých lidí pobíhajících kolem, obchody, co jsou otevřené ať se děje, co se děje. Vždycky mi to dodalo pocit, že svět se pořád točí a to je člověk hned o trošičku líp. Když jsem to někomu řekla, spousta lidí si hned začala ťukat na čelo a říkat něco o přírodě. Ne, nepotřebuju strávit intenzivní pobyt na zelené louce a cvičit za svítání jógu a jíst jen zelené věci, aby mi bylo líp. Pro mě se na Václaváku prolíná minulost s přítomností. Spojuje moje dětské, staré i nové já a zůstává tak neměnný ve všech mých životních etapách. A to mě uklidňuje.

Žijeme v době, kdy jsme posedlí tím cítit se dobře. Někde jsem dokonce četla, že žijeme ve wellness kultuře. Všude do nás hustí, jak se můžeme cítit dobře, když půjdeme na tohle cvičení, na tuhle proceduru a sníme tohle ovoce/zeleninu. A díky tomu je hrozně jednoduchý zapomenout na sílu těch malých věcí, které máme na dosah ruky a které bohatě stačí (nebo jsou dokonce mnohem účinější). Potěšení tak jednoduché až se tomu nechce věřit. 

1. Dlouhá a horká koupel

Nelze zpochybnit pozitivní působení takové horké kopele na naší náladu a svaly. Ne, vážně. Je to dokonce vědecky potvrzené (zda-li jste na takové marketingové řeči), že horká koupel zklidňuje nervový systém, zlepšuje proudění krve a dokonce vyrovnává hladiny hormonů. 

2.Vůně květin

V době své puberty jsem odmítala mít ve váze květiny. Přišlo mi to i jako hloupý dárek. Proč bych měla mít radost s umírajících kytek? Ale pak mi bylo najednou 19, postavila jsem se na vlastní nohy, našla si byt na Jiřáku a na trzích zrovna prodávali jiřiny. No jiřiny z Jiřáku v bytě na Jiřáku, to prostě musíte mít. A tehdy nějak mi to došlo. Přivonění si nebo jen pohled na puget květin je jako připomínka světa tam venku. Mluvím o přírodě! Vzpomínáte si, co to je ne? Příroda. No a takhle je naporcovaná v ideálním množství i pro nás ve městě. 

3.Bublinkové fólie

Když si objednáte něco z nové kolekce P/J collection, balíček Vám přijde krásně zabalený, navoněný i s originálním návrhem a pro jistotu ještě obalený v obálce s bublinkovou fólií. Ovšem může se stát, že budu mít těžký den a cestou na poštu, pár těch bublinek promačkám, protože je to prostě hrozně uklidňující. Všechno to napětí vzít a – POP – bublina pryč. A máš to mrcho! 

4.Objímání něčeho měkkého

Měkké deky, kožešiny, vlněné přehozy na postel, vlněné a voňavé svetříky, sametové polštářky, chlupaté papuče a nebo vycpaný plyšák. Ne, to není ani náhodou infantilní (záleží v jaké míře to je), ale naopak neskutečně uklidňující. Zkuzte do toho zabořit hlavu, udělat si čaj a jen se do toho schoulit, zavřít oči, vychutnávat,… (Taky mám hrozně příjemného, měkkého a chlupatého kocoura, ale jakmile si ho vezmu a začnu jej objímat, nevydrží to ani minutu a se zamračeným výrazem odejde, ale vy třeba budete mít větší štěstí…) 

5.Šlofík

Jedna má úžasná kamarádka praktikuje pravidelné odpolední šlofíky a nemůže si je vynachválit. Stejně tak i můj přítel, když se rozhodnu, že budeme doma uklízet. Já nikdy nebyla šlofíkový člověk, ale poslední dobou se o to snažím a myslím, že mi to už vcelku jde. Stačí si na deset minut odpočinout a pak máte po probuzení pocit, že zvládnete uběhnout maraton a vyřešit složitou matematickou úlohu. A ten pocit, kdy se natáhnete do měkkých peřin, zavřete oči a necháte se unášet svým dechem, je jeden z těch podobajících se instantnímu štěstí. 

6.Maska na obličej

A tady budu znít trochu jako schizofrenik. Jedná má část hledá stále tu nejlepší masku na obličej (a odmítá se smířit s tím, že je to ta za těch 600 Kč za mini balení), ale zároveň mé druhé já chce jakoukoliv masku jen pro ten pocit. Už jen to, že se rozhodnu dát si na pleť masku (když žádnou nemám smíchám med, skořici a bílý jíl) je jako kdybych hladila sebe sama po duši. Stejně tak samotná aplikace a pak chvíle klidu, kdy čekáte než zaschne, je prožitek hraničící s luxusem ačkoliv třeba zrovna sedíte na kraji postele ve vytahaném pyžamu. A to je vcelku magické. 

7.Slzy ze smíchu 

To nejzákladnější jako je obyčejný smích. Smát se tak moc až člověka bolí břicho a do očí se mu derou slzy je čistá extáze. Jako orgasmus, svoboda, lechtání a naprosto legální druh euforie (teda, záleží jak si smích vyvoláte). 

A jaká malá potěšení máte vy? Podělte se s nimi v komentářích a inspirujte tak další! 

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...