Sladké letní mámení

Zveřejněno 1. 7. 2019

Sedím nahá na kraji postele a svírám v jedné ruce vějíř. Díky bohu za staré kamenné domy a vysoké stropy. Co je v zimě za trest se v létě hodí. Hrozný vedro. Prej k nám přišlo z Alžíru. Vedro v Čechách nechceme! Kdybych chtěla vedro, jedu k moři. Hmm moře. Škoda, že nemáme někde za Prahou moře. Řidič z Uberu, co mě vezl naposledy si dělal srandu, že Morava a moře zní skoro podobně a že by to bylo lepší, mít místo Moravy moře. Ale zase bychom neměli víno. Moravský víno, jó dala bych si. A vlastně bych mohla, protože je léto a to znamená, že pití během dne už je společenský přijatelný. Hm. 

Už jsem to tu někde zmiňovala. Ironie na létu je to, že od tebe všichni očekávají, že si budeš užívat a budeš v pohodě. Ale nejde si moc užívat a bejt v pohodě, když od tebe někdo něco očekává, žejo? Od školních let se nám do hlav vrylo, že musíme ty dva měsíce využít naplno. Přitom je to docela těžký něco využívat v takovém parnu. A ještě těžší, když už vastně nechodíte do školy. Ale ono to za těch školních let bylo možná horší. Kdo se v září nevrátil opálenej, neprožil letní románek jako z Hříšného tance a kdo neměl tetování henou nebo něco jinýho speciálního a hlavně nějaký historky a fotky z dovolený, jako by nebyl. Museli jste se prostě vrátit do školy jako novej člověk.

A tohle, přesně tohle, jsem vždycky neměla ráda. A proto občas někdo neměl rád mě, protože všichni mají rádi léto a jsi divná, když si myslíš něco jinýho. A vůbec nekaž nám to tady a jdi. 

Já jsem si teď tak trochu dopřála prázdniny v červnu. Za červen tu nepřibyl ani jeden článek. Byl to pro mě měsíc plný ujasnění si, kam vlastně mířím, jakou rychlostí a jak budu bojovat s tím, co mám. Do klína mi spadly nové výzvy a já jsem zvědavá, jak se s nima vypořádám.

A taky jsem si dala malý letní cíle. Takový ty drobnosti, které dělám rok co rok a na které zapomínám. Blbosti, které jsem ještě nedělala. Ty střípky, který udělají z léta léto. 

– máčet si nohy ve vodě
– pozorovat hvězdy
– vyšívat
– malovat
– psát
– udělat si domácí zmrzlinu
– vplést si kytičky do vlasů
– piknik v trávě
– rocknroll pod širým nebem
– chodit bosa v přírodě
– poslat pohled
– vracet se domů za svítání
– pozorovat světlušky
– sbírat borůvky/maliny
– naučit se namíchat nový letní koktejl
– letní lásky
– ležet v čerstvé posekané trávě

Červenec už se vše vrací do normálu. Style Brunch se tak může stát vaším ideálním čtením na léto i letním románkem. Zůstaneme zasnění, létem omámení a letní láskou zaslepení. 

A jaké jsou vaše plány na léto?

#37 Editorial: Nostalgie

#37 Editorial: Nostalgie

Sedím v rušné kavárně s výhledem na ještě rušnější ulici. Mé okolí je tak perfektním protikladem toho, jak se cítím. Měla bych si zkontrolovat hodinky a ujistit se, že na svou další schůzku nepřijdu pozdě, ale teď mám schůzku sama se sebou a na této chvíli je něco, co...

Na křídlech existence

Na křídlech existence

Naučila jsem se vstávat brzy. Nemyslitelné se stalo skutečností. Ačkoliv cesta k rannímu vstávání nebylo zrovna ta, kterou bych si zvolila a ač to bylo těžké, odměnou mi je dnešní pomalé sobotní ráno. Oblékám teplý dlouhý kabát, sluneční brýle a vysoké teplé boty. Na...

#35 Editorial: Transformace

#35 Editorial: Transformace

“Většina lidí žije fikci. Ani já nejsem výjimkou. Největší problém ale je, že nevíš s jakým druhem fikce máš co do činění. Neznáš zápletku; styl stále není nastaven. Jediné, co víš, je jméno hlavní postavy. Nicméně tato nová fikce znovuobjevuje, kdo jsi. Dej tomu čas,...