Rande etiketa

Zveřejněno 6. 5. 2019

Ve svých dva a dvaceti už teď můžu s klidným srdcem říct, že jsem absolvovala velké množství schůzek. Byla jsem s mnoha muži na drinku/večeři/obědě/pozdní snídaně/kávě…. a z toho bylo tak 30% otřesnejch. Některý víc, některý míň. A vždycky jsem si říkala, že by už konečně někdy někdo měl sepsat nějakou etiketu, jak by se měli muži chovat na rande. 

Pak jsem se ale zamyslela s přítelovou pomocí, jak jsem se chovala na pvním rande já…. Takže jinak, nebudu sexistická. Někdo by měl už konečně napsat nějakou etiketu, jak by se měli lidi chovat na rande. 
A protože se k tomu nikdo pořádně nemá. Co si neuděláš sám, tak prostě nemáš.

Představte si teď zlatou zář a andělskou serenádu, když budete číst tyto řádky:

Rande etiketa od PJ

  1. Parfém je dobrej, určitě lepší než cokoliv jinýho, ale prosím nekoupejte se v něm. Občas je těžký být s někým v blízkosti nějakou dobu a přitom neustále čuchat ostrou a silnou vůni parfému. Bolí z toho hlava.
  2. Česnek všichni známe, že neni dobrý dát si na rande (nebo před) ale podobně zrádný může být i gin s tonicem.
  3. Telefon nepatří na stůl. 
  4. Fastfood ve většině případech není dobrým místem na rande.
  5. První rande není čas na to říct celý svůj životní příběh.
  6. Dej si alkohol, ale nepřežeň to.
  7. Nesnaž se na prvním rande něco definovat, prostě ne.
  8. Upřímnost je nutnost.
    • Mám kamarádku, co si dá ráda vínečko, kouří a sport pro ni neexistuje. Přesto z ní na většině schůzek vypadlo, že je abstinent, co nekouří a ráda sportuje. Chvíli jsem zastávala názor, že by se lidi měli poznat na začátku vztahu v tom nejhorším a pak se jen příjemně překvapovat, že to by se pak nestalo, že ti dva naknec zjistí, že toho druhého nesnesou. A myslím, že s mým současným přítelem se nám něco takového podařilo a je to zatím můj nejdelší a nejvážnější vztah. Jinak abych byla upřímná, byla to spíš náhoda. Musím na této teorii ještě více zapracovat, jak budu mít čas, protože ono neni lehký se hned v začátku ukázat v tom zlým já. A tak jsem to spíš aplikovala stylem, že jsem se snažila být co nejvíc sama sebou. Chodila jsem na rande nenalíčená, po jedné skleničce vína a řešila témata, které mě skutečně zajímala a ne ta, co se hodila. 
  9. Placení.
    • Terka jednou přišla s otázkou, jestli může být žena feministka a nechat za sebe platit. Což je hrozně zajímavé téma a to, že jsem ho dál otevřela se svým přítelem bylo i pro mne fakt přínosné. Protože z přítele vypadlo, že když jsme spolu byli na tom prvním rande docela ho zaujalo, že když došlo na placení nehla jsem ani brvou. Že sice počítal s tím, že to zaplatí, ale že čekal takovou tu standartní reakci, kdy holka vytáhne peněženku a nabídne se že zaplatí za sebe nebo že řekne, že příště zve ona. Já tam jen seděla a usmívala se aniž bych cokoliv udělala. Dámy a pánové to je špatně. Samozřejmě, že je od muže hezké gesto, když to zaplatí, ale žena by se měla přinejmenším nabídnout. Ze slušnosti. Máme tu rovnopránost, žejo. (Teda nemáme, ale chceme ji.)  Nutno říct, že já tenkrát byla hrozně naivní. Z nějakého důvodu jsem to brala jako samozřejmost a žádný muž mne nikdy nedostal do situace, že by se mi pokoušel tvrdit že “nechal doma peněženku” jak se to často stávalo kamarádce nebo že ji slušně požádal “jestli by to nemohla zaplatit zkrátka celé ona”. Měla jsem štěstí na muže nejspíš. A tak jsem to brala jako samozřejmost. Navíc mi to přišlo i logické, jelikož žena má mnohem větší výdaje než muž dané už jen matkou přírodou – menstruační potřeby, a nebo když mají mít ti dva v plánu později večer sex, tak je příjemný, když žena bere prášky, žejo (protože kondomy nejsou jistota a přece praskají). A kdo jí to pak zaplatí? Zkrátka uzavřeme to, že pokud chce muž na ženu zapůsobit zaplatí to za ní. Ale ženy by to v žádném případě neměly brát jako samozřejmost. A hlavně je dobré mít u sebe nějakou tu hotovost, když to už prostě nebude příjemný.
  10. Nikdy se nechovej špatně k číšníkům/barmanům/…
  11. Nechovej se jako když máš návod na život.
  12. Nehádej se o ničem. Nerozumíte si, ok, proto je to rande, už si nenapíšete, nic se neděje.
  13. Pokud necítíš, že se tvoje drahá polovička k tobě příliš netiskne, netlač na pilu. Třeba má jen ráda osobní prostor, to že si zahraješ na vetřelce a narušíš jí ho rozhodně není plus.
  14. Neber na radne svoje kamarády/ky.
    • Moje úúúplně historický první rande nebylo z mé strany úplně chtěný (4. třída co chcete) tak jsem si vzala s sebou kamarádku. Což doufám, že nemusím říkat, ale v dospěláckym světě je to jedno velký ne. Což mě přivádí k další chvíli a to té, kdy kamarádka měla na rande spoždění, kluk na ní už čekal a ona byla v nedohlednu, tak ho poslala za mnou a mojí kamarádkou, jelikož jsme zrovna v Louveru popíjely víno. Kluk byl super, celý to s náma ustál a občas si napíšeme na instagramu, ale to byla jedna velká výjimka, rozhodně to není dobrý.
  15. Nechoď pozdě.
    • A teď to bude znít nejvíc pokrytecky, protože já prakticky neumím chodit včas. Někdy se to povede (když si vyhradím celý den jen jedné události. Ale to se nestává dost často. Na jednu stranu mi to dřív taky přišlo docela dobrý (byla jsem blbá) protože jsem pak hned věděla jak zahájit konverzaci a vyhla jsem se takovému tomu trapnému začátku. Takhle jsem prostě přišla, začala se omlouvat, říkala jsem, jak je vesmír proti mě a začala komentovat někoho, kdo jel v tramvaji. 
  16. Zkus si vzpomenout jak ten člověk, co se s ním máš vidět vypadá.
    • Víte jak jsem vyprávěla o tom, jak jsme s přítelem začali v tom nejhorším světle? Tohle přítel ani neví. (Pokud si ten článek nepřečte.) Protože když jsem šla na naše první rande, měla jsem spoždění, ale když jsem dorazila on tam ještě nebyl, ačkoliv psal už 5 minut zpátky, že je na místě. Takže jsem si stoupla k Palládiu, kde byl sraz a koukala. Stál tam kluk, co jsme si myslela, že je on. A bylo mi divný, že se ke mě nehlásí. Na co si to kruci hraje? To si to jako rozmyslel? Co má za problém. Tak jsem na něj koukala a házela na něj fakt divný pohledy a on začla nervózně popošlapávat a vracel mi to pohledy naprosto nechápajícími. Najednou k němu přišel jiný muž a začal ho objímat, tak jsem se podívala jiným směrem a tam už ke mne přistupoval můj budoucí přítel, který tomu muži nebyl ani trochu podobný. 
  17. Nešťourej se v nose, nikdy.
  18. Nepřeháněj to se zdvořilostí.
    • Kamarádku jednou docela vyvedlo z míry, když se jí její rande neustále vyptávalo, zda-li se může vysmrkat nebo jestli si může dojít na záchod. Není to úplně dobrý. Jasně, že nikdo nechce vidět jak ti neco teče z nosu ani z nohavice.
Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...