RETINOL: co to je a opravdu funguje?

Zveřejněno 6. 4. 2019

Ve vědomostech je síla. Obzvláště, když mluvíme o péči o pleť, kde je to však často podceňované. Mnoho žen se smířilo s tím,  že nejsou žádné kosmetičky a berou výběr produktů na lehkou váhu. Což nemusím snad říkat, že je špatně. Stejně tak jako jsme se naučili studovat obsah potravin, měli bychom si kontrolovat co obsahují naši kosmetičtí pomocníci. V jídle jsou parabeny, v šamponech sulfáty. Ani jedno není žádná sláva. Ale o tom jindy. Dnes se podíváme na jednu ingrediencí mnoha kosmetických přípravků – retinol, která má přívlastky jako “zázračná” a je označovaná za jediný skutečný lék proti vráskám, stopám po akné atd. Co je to vlastně zač?

retinol sérum

Možná, že jste v poslední době o retinolu hodně slyšeli. Vůbec bych se nedivila. Je to teď jedna z nejpopulárnějších kosmetických ingrediencí, ale je to skutečně takový zázrak? Kolik z toho je skutečně pravda a kolik z toho je jen sladký marketingový jazýček? Co retinol opravdu dělá?

Tři měsíce jsem používala ten zázračný retinol, abych viděla, jaké jsou skutečné výsledky. A aby toho nebylo málo, ještě jsem si vyzpovídala expertku, Katarinu Sedliačikovou z firmy Mediaprex, která ví o retinolu vše, na co ani nevíte, že se chcete zeptat.

Co to je?

Když si o retinolu začnete zjišťovat více, bude vás pravděpodobně mást veliká spousta názvů. Retinoidy, retinol, retinal. Naprosto chápu a vím jak se asi teď cítíte zmateni z těch podobně znějících názvů. Tak poslouchejte. Retinoidy jsou název pro celou kategorii derivátu vitamínu A. Do této kategorie spadá pak jak retinol, tak retinal. Můžeme tedy říct, že retinol je vitamín A, který se v naší pleti přirozeně vyskytuje. Retinol je jedna z nejčistších a  nejsilnějších forem vitamínu A.
Sám se pak vyskytuje v nepřeberném množství nočních krémů a péče o pleť.  

Co je retinol

Co všechno dělá dobře?

Ale proč? Proč je retinol obsažen v tolika kosmetických přípravcích? Jaké jsou jeho hlavní přednosti? “Je to naprostý zázrak a to hned z dvou důvodů. Za prvé řeší vrásky a za druhé řeší akné, mastnou a problematickou pleť. Klienti, kteří řeší aknózní pleť již v mladším věku, navštíví svého lékaře, který jim může na tento problém předepsat kyselinu retinovou nebo-li přípravek s obsahem kyseliny retinové. A proč? Retinol funguje v kůži takto: retinol se po aplikaci do kůže přemění v retynaldehyd a následně v kyselinu retinovou. ” říká Katarina Sedliačiková. 

Původně byly retinoidy používány v 80. letech jako léčba akné a přitom se začaly objevovat jeho účinky proti stárnutí pleti. Retinol má na svědomí správnou obnovu buňek. Vyhlazuje vrásky, odstraňuje tmavé skvrny a jizvy po akné. Zároveň také působí proti akné samotnému. Redukuje totiž rohovatění kůže a tím dochází k uvolnění ucaných pórů, čímž se sníží riziko toho, že se tam někde utvoří pupínek. 

Jak retinol používat a jaká byla má realita

Když jsem nasadila retinol zrovna jsem neprocházela hezkým obdobím. Vysadila jsem totiž na chvíli hormonální antikoncepci. Nečekala bych jakou paseku “taková blbost” může způsobit. A tak bylo na světě hormonální akné a já se už odmítala tolik obdivovat v zrcadle. Takže odhodlaná vše změnit jsem se začala zajímat o retinol.

Po nastudování všeho možného jsem si vybrala přímo olejíček Retinol 3TR, který obsahuje 0,3% koncentraci retinolu. Což je ideální start. Nic silného, takový hrdina nejsem. Retinol se používá pouze na noc a v každém případě pro hladký průběh vyžaduje přes den dostatečně silný krém na obličej s spf (ale koneckonců ne jen kvůli používání retinolu, každý by ho měl používat).

Takže na vyčištěnou pleť před spaním nanesete na obličej čtyři kapičky olejíčku. Kápla jsem si jednu na čelo, jednu na každou tvář a na bradu a pomalu rozmasírovala všude kolem a na krk. 

Není to tak, že jakmile si koupíte retinol, používáte ho od té chvíle každý večer a netrpělivě vyhlížíte výsledky. Musí se to pomalu. První 2  týdny pouze 2x do týdne. Pak zvýšíte dávku a až po té teprve každý den. Pleť si musí na příjem retinolu nejprve přivyknout. Takže já to udělala tak, že jsem si dala retinol, dva dny pauza a pak zase.

Pleť jsem neměla vůbec podrážděnou a naopak cítila jsem ráno, že je krásně jemná. A nikdy bych nevěřila, že to napíšu, protože to zní jak z televizní reklamy, ale vážně už po necelém měsíci byla pleť viditelně rozjasněná.

retinol opravdu funguje

Jak správně používat retinol radí odborník. 

„Záleží, jaký problém řešíte. Retinol se všeobecně doporučuje na aknózní pleť, ale také jako zabíječ vrásek. Je úžasný. Klientům, kteří zatím nemají zkušenost se samotným Vitamínem A – retinolem doporučujeme začít od nejnižší molekuly % retinolu a postupně jít výše. I přesto, že společnost Medik8 má svůj vlastní vyvinutý patent – technologii tzv. Systém postupného uvolňování jako u séra, tak i krému, je potřeba dodržovat v aplikaci fázování, aby nedošlo k reakci pokožky. Fázování v aplikaci: první 2.týdny používáme retinol 2 týdně, další 2.týdny ob večer a po 4.týdnech již každý večer. Pokud klient v minulosti retinol vyzkoušel či používal, doporučíme i vyšší % molekuly, ale vždy je potřeba dodržovat Fázování v aplikaci a zohlednit, jakou klient má pleť, co přesně řeší – jaký problém a jak silnou molekulu Retinolu můžeme tedy doporučit.” 

S čím retinol nekombinovat?

„Medik8 má několik druhů retinolu, Retinaldehuydu a Retinaotu. Vše se odvíjí od síly dané molekuly. Ale retinol se může v podstatě kombinovat se vším. S výjimkou těhotných a kojících žen, kterým tyto produkty nejsou doporučeny. Vše je na konzultaci s ošetřujícím lékařem.“

retinol medik8 k čemu je

A naopak s čím jej použít? 

„Na trhu máme několik druhů řad a to dle daného problému s pletí. Alfa omega je vždy čistící produkty a hydratace. Pokud správně nevyčistíme pleť, aktivní látky se i díky sebe lepšímu séru nedostanou do kožní buňky. Pokud se rozhodneme řešit mastnou problematickou pleť, záleží, jestli řešíme póry a nebo smíšenou pleť – akné. Doporučuji vždy čistící gel nebo pěnu jako základ. Záleží, jakou texturu klient upřednostňuje. Poté tonizujeme tonerem či tonikem a aplikujeme hydratační sérum. Jako poslední naneseme Vitamín A tedy retinol.“

Jsou nějaké vedlejší účinky? 

Ovšem stejně jako se vším jsou i věci, které je potřeba vzít v úvahu než se pustíte do používání retinolu. 

„Retinol by Medik8 byl navržen a stále se vyvíjí tak, aby byl vhodný pro všechny typy pleti. Vše je však individuální. Můžete aplikovat retinol na citlivou pleť a vše bude v pořádku. Aplikujete retinol na smíšený typ pleti – aknózní, který ji léčí a přichází začervenání a vyšší citlivost. Vše záleží na tom, v jaké fázi se nacházíme – hormonální změny, těhotenství, kojení, změna stravy, období a léky, které jsou na retinol nevhodné.“

Kdy začít s retinolem?

„Pokud řešíte akné, doporučujeme již od 16 roku. Pokud řešíte vrásky, doporučujeme 25+. Vše je individuální a na konzultaci s klientem“

retinol sérum

Krém nebo olej?

„Všeobecně je známo, že séra, ať už jsou na bázi oleje nebo vody, jsou silnější než samotné krémy. Lépe se vstřebávají a mají vyšší aktivitu hlavních účinných látek, jako je tomu u Vitamínu C – C-Tetra a nebo Vitamínu A – retinolu. Nejlepší kombinace je ale po očištění pleti nanést nejprve sérum a poté, pokud je třeba, krém.”

Beru si na svědomí, když vám retinol doporučím. S jeho výsledky jsem spokojená. Jen nezapomeňte, že se aplikuje vždy pouze v noci a že pokud jej používáte nesmíte si dovolit zapomenout na ochranu před sluncem v podobě nějakého denního krému s faktorem. Ale, opakuji, ten byste měli mít tak jako tak. 

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...