Všechny moje ženy

Zveřejněno 20. 3. 2019

Vždycky pro mě bylo nesmírně těžký mít ženské vzory. Ačkoliv to nerada přiznávám, vždycky jsem co se žen týče byla přehnaně soutěživá. Byly mojí konkurencí, kterou jsem chtěla překonávat. Měla jsem mužské vzory. Ale nenechte se mýlit. Nesmířila jsem se jen tak s něčím. A tak mezi moje vzory patřil třeba Julius Caesar nebo Napoleon Bonaparte. Jo a Leonardo Da Vinci. Ačkoliv jsem měla vždy velké ambice, být ženou mezi ně příliš nepatřilo. Jedním dalším obrovským vzorem pro mě totiž byl John Lennon, David Bowie, Mick Jagger, Roger Waters, Axl Rose. Těžce byste hledali ženu. Ovšem jsou ženy, které mne ovlivnily.

Audrey Hepburnová ve filmu Snídaně u Tiffanyho

Pojďme začít s jedním velkým klišé. Ano, jasně že zbožňuju postavu Holly. Vlastně možná že práve ten film hrál i velkou roli v mém rozhodování, zda-li si nakonec pořídím domů kocoura nebo ne. Když jsem jej poprvé viděla v někdy ve 12ti letech, začala jsem si vyčesávat vlasy nahoru a nosit extravagantní a blýskavé šperky. 

Marylin Monroe ve filmu Páni mají raději blondýnky

Protože ta na první pohled hloupá zlatokopka to měla prostě všechno spočítaný. Měla krásný oblečení a věděla, že muži přicházejí a odcházejí, ale diamanty že jsou věčné. 

Marylin Monroe

Protože byla víc než jen jak ji lidi viděli. Každý v ni viděl jen krásnou tvářičku, ale ona byla chytrá a neskutečně silná žena. Hrála vždy jen hloupé zlatokopky, protože ji nechtěli připustit víc. Psala úžasnou poezii a milovala špatného muže. 

Lauren Bacall ve filmu Jak si vzít milionáře

Protože zase, krásné kostýmy a navíc postava ženy, která ví, co chce a jde si zatím. (I když je to zrovna plán jak ulovit milionáře)

Joan Jett

Protože miluje rocknroll a já taky!

Lady Gaga

A ne protože teď vyšel její film a všichni ji mají rádi. Bylo mi 11 a vyšel klip Poker face. A bylo to něco. Nosila co chtěla bez ohledu na to, co řekli ostatní. Byla šílená a nestyděla se. To je něco, co v 11ti letech chcete taky. Pak začnete vnímat text a dojde vám, že to dává smysl a že se v tom dokážete najít. Pak zjistíte že jako obyčejnou brunteu jí odmítli. Ona se nevzdala, nasadila šílenou blonďatou paruku a šla tam zase. A dala to. Není to bezduchá popová ikona, jak se mi ve 12ti všichni snažili tvrdit. Jak ji můžeš mít ráda, když si na sebe vzala šaty z masa? A teď několik let poté sedí na pódiu a zpívá duet s Bradley Cooperem a všichni ji milují. Zvláštní. Možná je to ten příbeh, kdy se ji všichni vždycky smáli, že to nedá. A ona to dala. Možná. 

Bridget Jonesová 

Protože se nikdy nevzdala a vždycky na sobě zamakala. A nebála se být upřímná. 

Samanta ze Sexu ve městě

Ne protože měla tolik sexu. Ale protože to byla postava, která dokonale zobrazovala silnou a nezávislou ženu. Měla úspěšné zaměstnání, nebála se konkurovat mužům a když ji jako ženu schazovali, postavila se. Znala vždycky svou cenu a nikdy nešla pod ni. Promiň Carrie. 

Angelina Jolie

Proto, že je neskutečně krásná a ženská. Neznám drby o celebritách, nevím jaká je, ale má úžasný lícní kosti a vždy je neskutečně elegantní. I když se rozváděla s Bradam Pittem. Když ji člověk vidí, pomyslí si, že je to dáma. Což mě prostě u Kardashians nenapadne.

Bridget Bardot

Protože byla krásná a dokázala pobláznit celý svět. 

Linda McCartney

Protože ona a Paul McCartney byli dokonalý pár. “Nikdy nechodíme spát rozhádaní. Já a Paul jsme například jednou nespali dvě noci.” Jejich rady do vztahu jsou zkrátka rady, kterými se řídím a cítím, že jsou to kroky k harmonickému vztahu. Zároveň to byla neskutečně milující a silná duše. 

Coco Chanel

Protože je to další klišé. Ale byla to žena, co dokázala využít své muže. Byla to žena, co milovala svou práci a dala do ni celý svůj život. Doporučuju přečíst Lisa Chaney – Coco Chanel nebo se podívat na film

Hana Podolská

Protože je to naše Cocho Chanel. A protože stejně tak milovala svoji práci, ale naneštěstí ji její vlastní životní dílo soudruzi sebrali a přejmenovali. I přesto však dokázala stále pomáhat v již cizím salónu (pro mě nepředstavitelná bolest) a vyučila další generace českých švadlen. 

Caroline De Maigret

Protože je dokonalá francouzska. Má šarm a vtip. Dostatečnou dávku sarkasmu a prostě v tom umí chodit. Doporučuju přečíst: Caroline De Maigret, Anne Berest a kolektiv – Jak se stát Pařížankou ať jste kdekoliv

Sophia Amoruso

Protože žila hrozně, měla na houby práci, sotva přežívala ze dne na den a najednou z ní byl #GirlBoss a z ničeho vybudovala světovou úspěšnou firmu. Doporučuju přečíst: Sophie Amoruso #girlboss nebo si pustit stejnojmenný seriál. 

Hana Hegerová

Pro její úžasný hlas a české chansony, kde se každá žena najde.

Marta Kubišová

Žena, co stála za písní, která se stala symbolem revoluce. Byla pronásledovaná, muž ji opustil a odjel na západ, potratila a řila dlouhá léta v izolaci od hudby, která ji naplňovala. I přesto však zůstala hrdou ženou a češkou. 

Suzanne Luling

Stála u zrodu Diora. Za každým velkým mužem, je jedna větší žena. Řekl John Lennon. V tomhle případě za Diorem stála ona. Byla u všeho, starala se o všechny a Dior pak mohl pouze v klidu navrhovat. Ona byla mozek a srdce celé značky. A taky pořádala úžasné večírky. Doporučuju přečíst: Má léta u Diora právě od ni. 

Anna Wintour

Protože snad nikdy neměla jinej účes.

Catherine Denevue

Pro její eleganci a osobitý styl.

Natalie Portman jako Matilda ve filmu Léon

Protože milovala staršího muže a byla občas moudřejší než on. Navíc mám velký obdiv pro její styl v tom filmu. Možná vlastně pro celý styl toho filmu, ale to sem nepatří. 

Kate Moss

Protože nevím co si o ni myslet. Je ztělesnění cool girl a navíc má úžasný styl. Nehledě na to, že je prostě krásná.

Grace Kelly

Protože si vzala Monackého knížete. Navíc to byla neskutečně milá a vstřícná žena, taková jaká by Monacká kněžna měla být. 

Každá žena, co kdy stála velkým mužem.

Ženy v mé rodině. 

Další klišé. Počítáte to? Jestli jo, dejte si panáka pokaždé, když tady zmíním nějaké klišé. Ale skutečně úplně všechny ženy v mé rodině, co znám buď osobně či z vyprávění byly neskutečné silné ženy. Jedna prababička si domluvila rande s dvěma muži ve stejný den na stejný místo, pak vylezla na strom a smála se jim z vrchu. Zůstala silná celý život i když to neměla jednoduché jak za války, tak i po válce. Vzala si muže, co byl mladší než ona a bylo ji jedno, co si o ni šeptají lidi. Druhá prababička si nic moc nedělala z toho, co se od ni jako od ženy očekává a žila si svůj život tak, jak ji nejvíce vyhovoval. I když to znamenalo, že pojede na dovolenou k moři sama. To samé platí i o mých babičkách a v neposlední řadě moje maminka, která je pro mne tou nejsilnější a nejinspirativnější ženou, co znám a nejlepší kamarádkou. (Klišé, napijte se šup.) 

Než začneme tedy hledat ženy kolem, podívejme se do vlastní rodiny. A nemusíme jen tam, protože jestli mi něco, za ta léta došlo, tak je to fakt, že ostatní ženy nejsou má konkurence. Jsou to spolupachatelky. A v každé můžeme najít inspiraci. 

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...