Wellness encyklopedie: Francouzský bílý jíl

Zveřejněno 6. 11. 2018

Bílý jíl nebo kaolin je ideální pro všechny typy pleti, ale především pro citlivou, suchou a podrážděnou pokožku. Je také skvělý na mastné vlasy. Buďme upřímní, je to skvělý produkt, co toho v sobě skrývá hodně. Podívejme se společně jak jej využít naplno. Obzvláště v zimních měsících, když je pleť suchá je bílý jíl balzámem na téměř všechny problémy

Nejprve, jako u všeho, je potřeba si zajistit aby jste měli skutečně kvalitní bílý jíl. Pokud ne, může to dopadnout jakoby jste používali pouze mouku, která rozhodně ty správné benefity nenabízí. Pokud mohu za sebe doporučit výborný bílý jíl od francouzské značky Naturado zde v Čechách distribuuje eshop lavender a velká tuba vás vyjde pouze na 119 Kč. 

Použití na pleť

Bílý jíl je ze všech jílů ten nejjemnější a nejvšestranějších, zejména i proto že je jako jediný hypoalergenní. Na suchou pokožku je ideální právě proto, že z pleti odstrani nečistoty aniž by ji zbavil její olejové vrstvy. Odstraňuje také odumřelé buňky, takže zabreňuje vzniku černých teček. Při pravidelném užívání dokáže předcházet i akné. Ulala.

Využití

Maska na obličej: smíchejte 3 lžičky jílu s lžičkou a půl vody, zamíchejte dokud se neutvoří pasta, kterou naneste na obličej a nechtě působit zhruba 10 minut a opláchněte.
vylepšení: přidejte do masky ještě půl lžičky medu a máte supermasku na suchou pleť popř zvětšené póry nebo ocet/ citronovou šťávu a máte zase skvělou masku na akné.

Peeling na pleť: smíchejte půl hrníčku bílého jílu, čtvrt hrníčku cukru apůl hrníčku rozpuštěného kokosového oleje, naneste na pleť a smyjte, pak mi poděkujte, protože tak jemnou pleť jse ještě neměli. 

Koupel v jílu: přidejte zhruba 5 lžic jílu do napušěné vody

Na rány: opět smíchejte s vodou pro vytvoření pasy, kterou aplikujte na řezné rány, popáleniny nebo bodnutí hmyzem – je to skvělá první pomoc. 

Svalové křeče: vytvořte jílovou pastu, dejte na bolavé místo a zabalte 

Mytí vlasů: Pohlcuje špínu a mastnotu, takže je výborný jako přírodní šampon. Můžete použít pouze jíl s vodou nebo doporučuji smíchat: 3 lžičky jílu, jednu lžičku jablečného octa, sedm kapek levandulového oleje. Aplikujte pastu do mokrých vlasů přímo na pokožku hlavy a opláchněte. 

DIY: Z bílého jílu je také výborná ingredience pro tvorbu domácího deodorantu či zubní pasty. 

nebo jej také můžete použít, když vás trápí

  • zarudlá pleť
  • jemné vrásky
Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...