Co pro nás znamená 100 let republiky?

Zveřejněno 29. 10. 2018

“Jsme malá země. Až se zbavíme Rakouska budeme potřebovat muže i ženy. Vzdělané, sebevědomé a úspěšné lidi, kteří dokážou, že jsou stejně dobří jako angličani nebo francouzi a že jsou i lepší. A že milují svoji vlast.” – Alois Rašín, jeden z můžu 28. října.

Utichly chóry z oslav. Někde ani nezazněly. Narozeniny 100 let republiky máme za sebou. Chtěla bych se k této události ještě vrátit ana chvíli pozastavit. Myslím že obzvláště v dnešní době více než v jiné je to potřeba.

Za těch sto let nám zmizela radost z toho, že máme co jsme si tolik přáli. A zmizela nám trochu ta hrdost z toho být čech. Být vlastenec je dnes být opak sluníčkáře. Být xenofob, co po večerech s přáteli hajluje u piva. 

Jak může vypadat vlastenec mileniál?

Začněme s tím neustálým brbláním, že jinde by nám bylo líp. Jinde maj přece větší platy a lepší přírodu, moře a jídlo a hlavně lidi! Moc vám všem přeji jít jinam a žít tam v šedi všedních dnů. Opravdu moc. Zjistíte že politika, populismus a zloději jsou všude. Všude je nějaký pán pondikatel. Někdo má Zemana, někdo Trumpa. Někdo sice Macrona, ale koneckonců i to je na nás. A i když si myslíte, že ne, že to za vás hlasují jiní, podívejte se na británii, tam taky jiní odhlasovali, že chtějí vystoupit z EU, odhlasovali to starší lidi, kterých (ruku na srdce) se to už moc týkat nebude. A my si i svýho prezidenta alespoň zvolili. V amerických volbách Trump prohrál a stejně je prezidentem. Přijde vám to nadějnější?

A ty lidi tady? Vždyť to se bavíme o nás. Vždycky když nějakej čech nadává na ostatní čechy, nerozumím tomu. To jako nadává na mě? Na mojí rodinu a moje kamarády, přátele? Nadává na sebe, svou rodinu a své přátele? Nerozumím, omlouvám se.

Stála jsem na rozhraní, kdysi. Dostala jsem ultimátum. Mám jít do cizí země s mužem, kterého jsem tehdy možná i milovala, absolvovat to, že ačkoliv britové buhví jako se tváří by se na mě dívali skrz prsty, jelikož nejsem oni, ale jen někdo z východu. A nebo ho nechat jít a zůstat v zemi, kterou miluji. 

Nepleťte si vlastenectví s lidskou blbostí. 
Není vlastenec ten, kdo se bojí, že sem každou chvíli vpadnou uprchlíci. Není vlastenec ten, kdo vysedává v hospodě a říká, že je vlastenec. 

Vlastenec je ten kdo miluje svou zem. A můžou to být i takové drobnosti jakože podpoří trošku české designéry, farmáře, šperkaře, umělce, interprety. Ti co se vymaní trochu z vlivu poangličování a opráší jinak tak bohatý český jazyk. Není pravda, že by nám někdy čeština nestačila. Jak Weich to kdysi dokázal na ukázce červeňoučké kulaťoučké jablíčko, to anglán neřekne. Řekně a little red apple, ale tomu přeci chybí chuť.
Moc se mi líbí, jak to mají francouzi. Ve strachu z anglicizmů v roce 1994 schválili zákon „Loi Toubon“, který uvádí, že obaly všech produktů a reklam by měly být pouze francouzsky. Existuje taky L’exception culturelle je etiketa, označující svrchovanost vlastních kulturních produktů (rádia musí vysílat 40% francozské hudby). Myslím, že se máme ještě do inspirovat do dalších set let. 

Vlastenec je ten, kdo s hrdostí prohlásí, že je čech.
Netvrďte mi, že není být na co hrdí nebo vám omlátím jak historii, umění o hlavu a nebo vás jen provedu Prahou.  A jestli mi někdo řekne, že to bylo a že to teď už nemáme být na co hrdí… vždyť odpověď je tak jednoduchá – tak na co čekáte?

Zakončím to ještě s otázkou pro každého z vás, řekněte si to v hlavě nebo mi to napište. Proč jste rádi, že jste češi nebo čechoslováci, protože stejně jsme jen odrostlí sourozenci.

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...