Menstruace – proč je to takovej big deal?

Zveřejněno 11. 10. 2018

Tenhle článek bude prostě na rovinu. Jakobych si přála, aby byla brána i menstruace. Takže vynechám zdobený úvody. 

Proč je menstruace takovej big deal a velký tajemno, když je to prostě život?  Společnost chodí kolem ženského těla po špičkách, protože tajemství je sexy, krev není. 

My samy k tomu nepřispíváme moc tím, že když přijde jednou do měsíce ten čas, je nám mizerně, tělo je jako kdyby se snažilo samo zničit zevnitř a my se ještě jako bonus stydíme. Stydíme se říct na veřejnosti slovo menstruce natož ještě spíš říct, právě menstuuji. Kolik lidí by se na mě podívalo pohrdavě, schválně?  Přitom menstruace je něco, co nás spojuje, co nám řekne něco víc o nás samých – jako třeba, že potřebujeme více času samy na sebe, více odpočinku, míň stresu, lépe jíst,… 

Ne, nemám své dny ani nemám zase ty měsíční problémy prostě mám mensturaci. Co je na tom za problém?

Už několikrát se řešilo proč v těch reklamách na vložky nebo tampony ukazují ty nešťastné ženy v bílých kalhotách, co nemůžou jít cvičit, pak si nasadí tampón na který předem ukážžou jak vsákne nějakou modrou tekutinu která v žádným případě není krev a jak pak můžou nadšeně skákat a jásat. Zajímalo by mě, kolik žen je během menstruace nešťastných jen z toho, že nemůžou jít cvičit? Protože co já vím, tak většina žen je nešťastných spíš z křečí který je zničeho nic sejmou k zemi. Není to taková zábava. Fun fact, vote že většina společností na tampony čí ženské intimní potřeby ve skutečnosti vedou muži? Od hlavního ředitele až po ředitele marketingu. Není se tedy asi ani čemu divit v těch reklamách.

Mám kamarádku, co se bála kupovat si tampony nebo vložky v obchodě, protože vždycky měla pocit, že na ní všichni zíraj a souděj. Je to příroda doprčic, u toaletního papíru tolik nenadělala. 

Nebo takový to, když jdete v práci na záchod a vytáhnete z kabelky tampon a rychle se ho snažíte schovat pod rukáv, aby nikdo neviděl, co za hanebnosti na tom záchodě budete provádět. 

Krev je v pohodě jakmile se někdo pořeže, nebo v televizi někomu odřezávají jednotlivé části těla, ale nedejbože, dejte tam menstruační krev a diváctvu zbělají vlasy hrůzou. 

Víte, že v prastarých kulturách dokonce lidé věřili, že menstruační krev je posvátná? Někteří dokonce věřili, že její pozření může způsobit nesmrtelnost. Trošičku rozdíl od dnešní doby. 

Vadí mi, že je to takové tabu a nechci se cítit trapně za něco, co je mou přirozeností. A nemyslím si, že jsem teď nějak extra feministická nebo extrémní. Je to zcela normální a běžná součást života, která mne potkává příliš často, abych mohla dělat, že neexistuje. 

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...