Existuje něco jako vlastní styl v době instagramu?

Zveřejněno 10. 9. 2018

Kdyby jste si otevřeli můj nákupní seznam, nebo wishlist jako tomu říkají blogerky, našli by jste důkaz toho, jaký má instagram vliv na moje stylistické preference. Tahle aplikace přispěla k některým (ne-li většině) mých módních objevů posledních pěti let. Po celou tu dobu každé ráno, oběd, večer, jízdu v tramvaji, objevuji nové módní značky, designéry, trendy a způsoby jak to všechno nosit. Vždycky když si otevřu stránku s doporučenými příspěvky vždycky narazím na něco, co ve mne vyvolá opět ty pocity, jako když jste v kinder vajíčku našli hračku ze své oblíbené kolekce a ne autíčko nebo puzzle. Například objevím novou českou značku, která dělá zlaté, minimalistické a přesto výrazné naušnice, tedy přesně takové, jako jsem si představovala už před půl rokem. Wow. Modelka má na sobě úžasnou kombinaci košilových šatů a kalhot, módní fotograf postuje úžasné, originální fotografie. Každý objev je naprosto unikátní a všechny zapadají do sebe, jak jsem bez toho mohla žít? Jako kdyby můj osobní styl nebyl bez těchto malých čtverečků kompletní, jelikož potřeboval tuhle inspiraci a ta se objevila zčista jasna zcela magicky.

Ale když vezmu toto v úvahu, existuje pak tedy nějaký můj osobní styl a nebo je to jen něco vytvořené vlivem nějakého instagramového vzorce, který mě zná očividně líp než se znám já.

Vždycky jsem si hrála s myšlenkou toho, že můj osobní styl je vyjádřením mě samé. A kdo ne, tak to má být.

Ale kdy byl náš vlastní styl vlastně skutečně náš? Začala jsem si vyčesávat vlasy nahoru a nosit perly, když jsem poprvé v 11ti letech viděla Snídani u Tiffanyho, když jsem v 16 poslouchala po nocích Nirvanu, nenosila jsem nic jiného než flanelové košile. A když budu pokračovat, tak zjistím, že všechno co dělám, šiju nebo nosím je odrazem toho, co jsem kdy viděla a co jsem si zamilovala u někoho jiného. A mohla bych snad dojít ke krizi osobnosti, kdy vlastně nevím, co já jsem zač.

“Jsi odrazem toho, co se tobě líbí. Ačkoliv to nerada slyšíš, to co tobě přijde geniální se nemusí líbit ostatním lidem, tvoje zájmy a způsob jak je kombinuješ do sebe, to jsi ty.” řekne jen tak mimochodem kamarádka, když se ji svěřím se svou krizí.

Kdy se ale z inspirace může stát kopie.

Nejtěžší na tom je poznat, kdy už to není tak docela pouze inspirace, znáte instagram @diet_prada? Ukázka toho, jak se z inspirace stane totožné dílo.

Instagram je nástroj, který nám krom pravidelné dávky informací o našich blízkých, našich ex a lidí, co nemáme rádi, přináší především inspiraci. Nejdůležitější však je najít ten balanc a držet se toho. Náš styl je způsob, jakým dáváme ostatním lidem o sobě vědět, co se nám líbí tím, že to všechno kombinujeme dohromady.

A jestli jste na vině stejně jako já, že si někdy něco koupíte, protože by to vypadalo hezky na instagramu,.. no, co na to říct, hlavně, že jsme všichni štastni ne?

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...