Jak být špatná feministka

Zveřejněno 27. 5. 2018
“Feministka” už není sprostý slovo od doby, co spoustu okouzlujících žen se tak nechalo označit a otevřeně diskutují na téma rovnosti postavení mužů a žen. Je úžasné poslouchat Lenu Dunham, Sophiii Amoruso, Caroline De Margret, Beyoncé a další na toto téma.
Jedna z nejúžasnějších postav současného feminismu je jednoznačně Roxanne Gay. Napsala knihu Bad Feminist, kterou by si měla přečíst každá žena. Roxanne v ní mluví o tom, co to ten feminismus vlastně je a proč to není slovo, kterého bychom se měli bát.
Přítel mi naznačoval, že bych se víc měla dívat na TED talk a víc si rozšiřovat obzory. Tak jsem si pustila TED talk Roxanne, kde rozebírá některé části své knihy a zamilovala se hned na začátku. Nevím jestli přesně tohle přítel zamýšlel…
Roxanne je přesně ten typ paradoxu, za který se pokládám a vysvětluje tam, že o tom vlastně ten feminismus je. Paradox je v pohodě.

Mám pro Vás shrnutí toho, co mne oslovilo nejvíc.

Feminismus není astrofyzika.

“Jsem feministka a jsem hrdá. Věřím v určité pravdy jako, že ženy jsou si rovni s muži, zasloužíme si za stejnou práci stejný plat, máme možnost pohybovat se po světe tak, jak si zvolíme, bez sexuálního obtěžování.”
Je to tak jednoduchý. Prostě očekáváme stejný plat jako muži. A kdo tvrdí, že tenhle problém nemáme, ať si přečte ke snídani místo facebookových stránek Tomia Okamury statistiky. Rozdíl v odměňování mužů a žen u nás je 22%, což je nejvíc v celé EU. Oproti třeba Italek, u kterých platový rozdíl činí jen 5,5%  (I tak by to ale nemělo být, nebo?)

Neexistuje nic jako správná feministka.

Kdo is kdy nepředstavoval feministku jako chlupatou, naštvanou ženskou, co nesnáší chlapy a sex ať zvedne ruku. Nevěřím, že by kdokoliv ruku zvedl. Roxanne Gay ujišťuje svým komickým příkladem, že nic jako kritéria správné feministky neexistuje. Feminismus je jen víra v rovnost pohlaví. Takže jestli posloucháte nějaký písničky, kde zpívají o ženskym těle (Despacito) nebo se koukáte na porno nebo máte rádi makeup, růžovou barvu a necháváte svého muže, aby odklízel z pokoje pavouky,je to v pořádku.

Feminismus neni dokonalý.

Jelikož nejsou žádný pravidla feminismu, nelze za přístup k němu ani jiné ženy soudit. Má to ženy přinutit navzájem se podporovat a ne se shazovat. Všechny máme chyby, a proto používat feminismus jako výmluvu na to se navzájem kritizovat, tak je něco šeredně špatně. Vzpomínám se, že si ejdnou známá hrozně stěžovala na Lanu Del Rey, že neni správná feministka, že někde řekla, že má radši muže. Vysvětlila jsem jí, že by se možná neměla bavit ani se mnou, protože bych si raději než ji k sobě domů vzala taky nějakýho pěknýho chlapa.

Přijmi svůj feminismus.

Každá žena by tu feministku v sobě měla přijmout a přestat ji před světem skrývat. I když poslouchá sexistický písničky, dívá se na sexistický pořady a zbožňuje sexistický hrdiny.
“Také bychom svůj feminismus měly přijmout. Někde mezi psaním a feminismem jsem si uvědomila, že jsem byla docela statečná. Nějaká jiná žena mě mohla slyšet a vidět a zjistit, že nikdo z nás nejsme to nic, co se nám svět snaží ukázat, že jsme.”
Není čeho se bát, nejsou tu žádná pravidla nebo kritéria. Jste feministky?
Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...