Vše o černé masce a jak ji (ne)nahrazovat

Zveřejněno 30. 7. 2017

Rok 2016 patřil k éře „plátýnkových“ masek. (Sheet mask, dlouho jsem hledala jak se tomu říká po našem.) Kdežto již začátek tohoto roku se těšil oblibě černých masek. Kdo ji nezkusil, nemůže existovat.

„Mám korejský pleťový masky. Okamžitě přijď, jdeme testovat.“ Napsal mi v lednu můj kamarád a já tak pronikla do tajů zlatých masek, masek na rty a masek do tvaru brokolice, ale nic nebylo zajímavějšího než elegantně vyhlížející černá maska.

Okamžitě jsme si ji na sebe napatlali a obdivovali se, jak nám černá na obličeji sluší.

O tři-čtyři selfíčka déle, jsme šli sloupávat.
O pár slziček a kamarádových výhrůžek, že se počůrá při sloupávání masky z tváře jsme pochopili, že T-zona je skutečně pouze T-zona a dávat to jinam je nesmysl.
Rozhodně to ale nebylo takový drama jako sestřih těch internetových videí, kde blogerky brečí a vztekají se. Každý má práh bolesti jinde, ale tak jako tak, když to dáte pouze na T-zonu, není nic, co by vás bolelo.
Každopádne hezky od začátku.
JAKOU ČERNOU MASKU?
Nechci říci přío původní, ale za průlomovou masku, která toto celé odstartovala, se považuje Pilaten. Pytlíček za 40 korun a tuba za 200. Poměrně rychle schne, něco vyyčistí. Účinnou složkou v této masce je aktivní černé uhlí, které vám z pleti „vytáhne“ veškeré nečistoty a vy je pak vidíte na tom, co sloupnete. Samotná konzistence je gelová, trošku lepkavá. Jakmile jí dostanete na nejakou část těla (dlaně) blbě se dostává dolů. Hoodně blbě.
Najednou se ale s černými slupovacími masky roztrhl pytel. Téměř všichni přestali věřit maskám jejichž účinky nejsou po sundání masky okamžitě vidět, a tak se muselo i mnoho výrobců přizpůsobit.
Naleznete v DM drogerii například černou masku Balea „soft&clear“ za dvacku poměrně dobré řešení pro ty, co již veškerou svou výplatu utratili za nové plavky, brýle, naušnice, klobouk a opalovací krém. Ale i tak se dámy rozmyslel, zda-li jste skutečně tak bohaté, aby jste si dovolili kupovat levné věci, protože tato maska schne poměrně déle než Pilaten a výsledek (jestli nějaký) je spíše placebo efekt. Plusem je skvěle hladká pokožka, ale nejsem si jistá, jestli to by mělo být tou hlavní prioritou.
Lepší nahradou je již Avon a jeho maska za 140 korun (?), která černé tečky vyčístí podstatně lépe než Balea.
Dále přispěchal L’oreal s purity clay maskou, opět černé uhlí, ale na jiné bázi, nejdená se o gel, ale klasickou masku, kterou nanesete na obličej. Pokud se bojíte bolesti, doporučila bych vám nejspíš tuto masku, ale víte, jak to dopadlo, když L’oreal naposledy dělal BB krémy, původně také japosnké? Mělo to do BB krému daleko. A cena 280 korun je dokonce dražší, než korejská Pilaten.
Ve finále bych doporučila práve Pilaten, ale je důležité si předtím uvědomit několik věcí:
 
JAK TO FUNGUJE
Aktivní černé uhlí vám z pleti vytáhne nečistoty. Nečekejte ale, že všechny a hned. Lepšího výsledku sice můžete dosáhnout, když před použitím obličej napaříte například nad horkou párou z hrnce. Použitím ale neodtraníte příčinu.
Říkám vám to předem, nestane se zázrak.
Vaše pleť je odrazem vašeho životního stylu a vaší péče, proto popřemýšlejte až se budete cpát palmovým olejem, zda-li vám Pilaten pomůže. A zda-li vám za to stojí levné produkty, které používáte na pleť a které vám ucpávají póry. O příliš makeupu nemluvě.
Jednu za čas je důležité pleť pořádně vyčistit a co se mne týče mohu Pilaten pouze doporučit, ale než začnete hledat náplast, zkuste se podívat po příčině.
Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...