WeekednList vol.5

Zveřejněno 8. 6. 2017

Začíná léto, začínaj weekendlisty.

GALERIE

 
Národní galerie na Staromáku. Palác Kinských. Gerhard Richter. Obrovská osobnost. Skutečně stojí za návštěvu.
Od realistických kreseb po těžkou abstrakci. Každý si přijde na své. Ředitel národní galerie, pan doktor Jiří Fajt se vám svěří, že je to osobnost o kterou usilovala Národní galerie už hodně dlouho a až teď se to povedlo. Sám pan Richter – hluboký introvert a intelektuál – s galerií spolupracoval a na jeho popud se neerotický obraz nahé ženy po večírku musel přesunout do rohu.
(First dab ever)
Obrazy hezčí než polaroidové fotografie jeho tří žen a dále předmětů denní potřeby. Pan doktor Fajt se sám svěřil, že jeho nejoblíbenějším dílem je toaletní papír. A možná se budete smát, ale to pouze do  doby dokud to neuvidíte. Ten obraz se zvláštním kouzlem. Není to náhodou, že jediný originál Gerharda Richtera vyjde zhruba na několik miliard.
Všimnete si, že Gerhard Richter je milovníkem šedé, minimálně na počátku své tvorby. Setkáte se s několika prázdnými šedými malbami.
Pak přichází barvy, nespočet barev v kterých se budete rádi ztrácet a neradi nacházet. Sám autor, ale připouští, že vytvořit pro něj abstraktní dílo, je mnohem těžší než realistickou malbu. Nakreslí něco, vyhraje si s barvami, které do sebe zapadají a je vidět, že to celé bylo předem promyšlené. Ale až po tom, co je dílo dokonáno se pan Richter rozhodne, co mu to připomíná a jak se dílo bude jmenovat.
Určitě navštivte ať později nelitujete.
  • Dále pak, jestli si vzpomínáte na článek o Jaromíru 99 (odkaz ) – je tu zas do 30. 6. v Pro arte- hledejte postavu bez hlavy zaraženou do trávníku.

Design shop & kavárna

Bezvadný Dee Live design shop právě otevřel naproti SmetanaQ kavárně na Smetanově nábřeží. Stylovější barák než tenhle teď budete špatně hledat. Koneckonců je ho plnej instagram a to není jen tak. A kdyby jste si chtěli vybrat z jedinečných kousků od českých návrhářů popřípadě vybraných designérů Dee Live je přesně to místo, kam byste měli zajít jako první.
SmetanaQ je zase na druhou stranu skvělý místo kde posedět a i když to tam nepíšou, ledový latté udělaj výborný. Stačí si jen říct. A můžete si sednout do okna a civět ven a to je super.
 

Bar

Mnozí všímaví jedinci už jistě spatřili v metru plakáty na Fear House. Je to bar ve Vodičkový ulici. Vstup zdarma a neskutečná show. Doporučuji sem zajít i pokud Prahou pouze projíždíte. Sedí se na náhrobních kamenech, špičkoví barmani vám namíchají drink, co vás dostane do kolen a každou chvíli, co se vám alkohol bude dostávat do krve, bude váš večer provázet show. Občas se objeví polykač ohně, jindy ucítíte smrad motorovky a zjeví se člověk, co bude stíhat hlavy návštěvníkům.
 

Kniha

 

 

Vím, jak je léto ideální na čtení a opalování se venku. Taky vím, jak všichni máme rádi ty nový spisovatele, co vydaj první knihu v omezeným počtu výtisků a vy si řikáte, že je podpoříte a jednou třeba budou slavný jako Kafka a vy budete vlastnit první vydání prvního díla.
Mám pro vás jednoho takovýho. Michal Kubelka a jeho Trilogie za 185 Kč, objednávat můžete zde. Nad knihou se občas zasmějete, občas budete mít chuť se opít, ale nebudete litovat času, který nad tím strávíte.

 

Ven

Když budete hledat kam se zašít k vodě a s knížkou, doporučuju vybrat si jakoukoliv z malých plážiček podél cyklostesky vedoucí z Dvorců až na Zbraslav. Cestou je tam občerstvení, voda sice z Vltavy, ale tak máme přeci všichni tu naší řeku rádi ne? A taky na rozdíl od ostatních míst jako Šárka a Stromovka tam není tolik lidí, takže si užijete skutečně víkendový relax.