Bude se ještě vůbec nakupovat?

Zveřejněno 27. 4. 2017

„V Koloniálu teď maj akci na sojový jogurty od Alpra“ prohodí, když stojíme v přecpaným metru.
„Hm.“
„Stejně za chvíli už nikdo nebude nakupovat normálně, teď když ti všechno dovezou.“


Na jednu stranu mě děsí představy toho, co bude jednou až my budem starý a všechno bude jiný. Další z mých vnitřních paradoxů, běhám jak blázen, abych držela krok se vším novým a přitom se bojím přílišných změn.

Pravda je, že se způsob jakým nakupujeme podstatně změnil. Ve spojených státech teď například dochází k hromadnému zavírání obchodů a došlo i na známý American Apparel. Nikdo už nenakupuje v kamenných obchodech. Mileniálové mají všechno pod nosem a díky tomu jsme zlenivěli ještě víc. Nemluvě o tom šíleném nedostatku času, o kterém se tak všude mluví.

Všechno se děje na internetu. I když si myslíme, že něco žijeme, ono to pak má na sociálních sítí ještě druhý život. A nakupování má pak tolik výhod. Nestojíte frontu, v klidu si vyberete co chcete v tom nejlevnějším obchodě, přivezou vám to až domů a vás to nestojí víc než by vás to stálo v kamenném obchodě když započítáme i cestu do obchodu.
Nemluvě o stránkách jako je vinted a další, co nahradili sekáče. Zboží přímo od prodávajícího, vyberete si toho s nejlepším hodnocením, paráda. A vůbec všechny bazary, vždyť už se prodává i na instagramu.

Je to jen mnou nebo se skutečně naše nakupovací návyky mění?
Jedna věc, úchvatně, ale realisticky nafocená a změní způsob, jakým chci nakupovat. Navíc mě zbaví toho věčného strachu, že jinde pořídím líp. Nepořídím. Protože jsem si prohlídla padesát dalších stránek a tohle jsem vyhodnotila jako nejlepší.
Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...