Jak se blogovalo v roce 2008

Zveřejněno 21. 8. 2016

Představte si svět, kde nejsou fashion blogy, kde holky nefotí „outfity“ z háemka a kde Dominika Myslivcová jen sbírá a má blog o myšácích Diddl.

Jakmile jsem někde  v dětský knížce „jak používat internet“ zjistila, že vlastně jde vlastnit kus internetu a mít svůj blog byla jsem tou myšlenkou posedlá. Jen jsem nevěděla jak. Tak jsem si ho vytvářela na papír. Pak v roce 2006 v nějaký chatovací místnosti na Alík.cz tam někdo psal, jak si založit blog. A wow.
Jenomže jak to tak bejvá, někdo vám dá kus interentu a vy nevíte co s ním. A věřte roky 2006-2009 byly fakt úplně něco jinýho. Neříkám, že teď už víme co s tím internetem dělat, ale mám naději, lepší se to.

 

  • Pictíky, Pixelky, Avatary
Moje oblíbený. Milovala jsem ty malý „pixelky“ ty smajlíky nebo co že to bylo. Něco jako emoji. Předchůdce emoji. Akorát, že byly články kde byla jedna sada takovejch pixelek zkopírovanejch z jinýho blogu. A nebo byly taky Adoptíci. Pixelky co jste na jiným blogu „adoptovali“ a bylo to takový vaše blogový zvířátko nebo maskot, co měl i svoje jméno.
Pictíky byly prostě hezký obrázky. Článek na téma psi (často v mém případě) a tam zkopírovaný hezký obrázky z googlu. Avatary byly skoro to samý jen byly malý.  (Zhruba 80×80 pixelů?) A to byly články páni!
  • SON..?..
Soutěž O Nejlepší…. – Blog (SONB), Foto (SONF), Záhlaví (SONZ), Psa (SONP), Celebritu (SONC)
Opravdu ve fantazii se meze nekladly, když jste to uspořádali a lidi se vám tam přihlásili, tak jste udělali článek s anketou a pak se vám zvýšila návštěvnost, protože lidi tam chodili hlasovat za toho svýho oblíbence. …No oblíbence… ve skutečnosti to fungovalo tak, že každej jen psal na ostatní blogy komentáře „Ahoj hezký blog, prosímtě hlásneš mi…“ (Všimněte si jak v tomhle směru sme se neposunuli. Ano dívám se na vás vy ahoj-pěkný-blog-na-tom-mém-je-giveaway.)
  • Bleskovky
V roce 2008 nás poháněl sportovní duch a proto další soutěž. Teď tzv. Bleskovka. Tam šlo o to, kdo jako první na něco odpoví. Třeba co měl dneska k obědu, napíše svůj blog, přezdívku a co chce na diplomek… což mě přivádí k…
  • Diplomky
Když jste vyhráli v SON.. nebo v Bleskovce nebo v čemkoli tak jste mohli sbírat diplomky. Napsali jste si vždycky koho nebo co chcete na diplomek, jaký obrázek a pak jste dostali třeba fotku Hanny Montany na který bylo napsáno „Pro PJ za 1. místo v SONV“ a nebo se dávaly taky diplomky eSBéčkám jen tak že jsou a nebo si je lidi dělali sami a dělali, že to vyhráli. To jste prostě měli rubriku „moje cenky“ a tam jste dávali články s tím že jste vyhráli diplomek a je to fakt supa protože jo, fakt jste nejlepší a nejpopulárnější a konečně si toho někdo všimnul.
  • SB, esbé, SBéčka, Affíci, eSBéčQa,…
Spřátelené Blogy. Vzájemné otroctví, kdy jste měli jejich jména v menu a měli jste bejt kámoši. Každej den jste dělali „obíhání esbéček“ kdy jste šli na jejich blogy a napsali povinně komentář. Jakmile ne tak konec, už nebudeme esbéčka. Ještě jste měli šanci, když jste se omluvili předem, že nebudete ten jeden den na blogu.
S tím bylo spojený i hodnocení esbéček. Články kdy jste je třeba po měsíci všechny ohodnotili. Bla je fakt dobrý esbé ale blabla2 už tak moc a blablabla3 už to fakt přehnalo a i když mi ej to líto, musím tě smazat ze svých esbéček. SBéčka se taky třídily a obnovovaly. Jen už si nějak nepamatuju jak to fungovalo. A možná jsem to ani tenkrát nevěděla.
  • Informace pro čtenáře
Pozastavení blogu- Když jste neměli chut mít blog ale nechtěli jste ho rušit, tak jste ho pozastavili. A nebo když jste jeli na dovču, tak jste ho pozastavili. Jak se to dělalo? Napsali jste článek do rubriky „Nástěnka“ s názvem „Pozastavení“ a napsali jste od kdy do kdy a proč.
Omluvy- Když jste nebyli dlouho na blogu a zapomněli jste napsat článek, že ho pozastavujete, museli jste poté napsat článek s omluvou, že jste tam dlouho nebyli. Pak vám to možná i prošlo.
Rekonstrukce blogu- Změna designu byla vždy předcházena článkem s tím že začíná rekonstrukce. A po 10 minutách, co jste změnili menu a záhlaví a možná barvy, tak jste napsali článek a popsali ten novej design (Dess, vzhled, image, desíQ) a jak jste s nim spokojený.
Toplisty- Měřič návštěvnosti toplist vám každej tejden psal mail kolik lidí kdy bylo na vašem blogu a vy jste z toho museli udělat článek a pořádně to okomentovat. Ponděli: 10 🙁 Úterý: 43 🙂 Středa: 90 ♥…
  • Hodnocení blogů
Mohli jte poprosity jinýho blogera aby vám ohodnotil blog. Obodoval vám záhlaví, design, přehlednost, články a shrnul to do článku. Vy jste si pak to hodnocení dali taky na blog nebo jste vy hodnotili jiný. Nevím proč se to dělalo, ale třeba to byl promyšlenej marketingovej tah.
  • Designy
Byla velká věc a taky šly strašně rychle vývojově dopředu. Z obyčejnýho záhlaví a okrajý byly najednou promyšlený věci který.. do ted nechápu jak přesně se to dělalo a nastavovalo i když spousta blogů se zabývala i návody nebo ti obdaření jenž to chápali vám ten design mohli udělat. Viva la minimalismus, jenž se dočkal návratu v roce 2012 (děkuji ti 2012)
Rozcestníky byly součástí všech designů. V menu jste klikli na odkaz, co vás dovedl na článek s rozcetsníkem. A čím lepší rozcestníky jste měli, tím větší páni jste byli. Pro přestavu odkaz s názvem „Já“ vás dovedl na rozcestník kde byly odkazy na rubriky -moje kecy, moje fotky, moje ocenení, ….
  • Reklamy a Blacklisty
Reklamy byl strašnej problém svý doby. Lidi co psali at se jdete juknout na jejich blog. To bylo fakt konec. Někdo to řešil tím, že udělal článek s názvem Reklamy a všechny reklamy se musely psát tam jinak ten chudák, co se opovážil to napsat jinam byl napsán do Blacklistu a byl ostudou pro všechny.
  • Zdroje
Taky se šíleně hrotilo kopírování. Což mi přijde komický jelikož kopírovali naprosto všichni. Ale ono to vlastně bylo povolený, když jste napsali ZDROJ! Jenomže… když jste zkopírovali celej článek, jakej to pak mělo smysl vůbec… Ale nebyl čas nad tim přemejšlet žejo. Ale přijde mi komický, že fenomén autorský tvorby přišel až někdy v roce 2009. Do tý doby byly autorský fakt jen články s deníčkem nebo o pozastavování.
  • Blogová bigamie
Jen jednorožci měli jeden blog. Průměrnej bloger měl tehdy jeden blog o celebritách, jeden blog o psech, jeden o simícíh jedem mix (to byl ten jedinej co se netvářil tak profi) a pak se různě přesouvalo na jiný blogy a tak… taky do teď nevím proč a jak že to fungovalo.
  • Články
Když už jste napsali článek, museli jste tam použít strašně moc pixelek (což nám zůstalo do dnes s emoji žejo), ano ByLa i éRA pSaNí s roZBiTyM cAPs LoCkEm a taQíí pSsaní s QéčQama a s Welkým dWojitým W a hlavně sme měli spešl řeč napůl englishčeskou. Vůbec byl blog napůl in english protože to bylo víc cool a pak česky protože jsme neuměli tak dobře anglicky.
A pro zasmání můj první blog vám neukážu i když stále ještě existuje ale už jsou na něm smazány veškeré stopy mého vyvíjejícího se IQ ale našla jsem jeden, kterej do dnes nechápu cože to mělo bejt a proč a jak a cože to… z roku 2009
A dělám to jen proto, protože se mám ráda. A přijímám se taková jaká jsem i se svým obdobím psychický nerovnováhy: lol-li-pop.blog.cz (Všimnete si designu, měla jsem ráda minimalismus dřív než všichni ostatní)
Vážně jsem do rubriky s názvem PoPeLnIčKa daloa zkopírovaný články na téma Etika a Sokrates?!
Je hezký vidět že již tenkrát se ve mě probouzela láska k filosofii ale dát to do rubriky PoPeLnIčKa? PJ proč?! 🙁
2015 v diáři

2015 v diáři

Vítejte v roce 2016.Opožděně. Koncem roku 2015 se stala hromada věcí:1. Zapomněla jsem psát články2. Zapomněla jsem jak se píší články3. Přes to všechno chci psát články Takže se omlouvám, ale neomlouvám se, že stále budu zahlcovat internet nadále.A teď pozor.Nestihla...

10 Příběhů na jednu větu

10 Příběhů na jednu větu

Nikdy nebyla cool. Měla špatnej smysl pro humor a vždycky se smála jenom svejm vtipům. - PJ Mimochodem níže uvedené příběhy jsou pravda a nic než pravda. Chce se projít na cígo a doteď se o tom zpívá. Smoke on the water. Šéf netušil, že přími naproti jeho podniku je...

Prague Harley Days

Prague Harley Days

Spříchodem rock’n’rollu do mýho života jsem si taky dala výbornej životní cíl. Jednou si pořídím Harley a budu si jezdit kde budu chtít se svym gangem.Vítr ve vlasech, rock’n’roll v duši, silnice předemnou, srdeční tep sladěnej s rytmem motoru a taky ztuhlý nohy do...