Saudek a Saudek konečně spolu

Zveřejněno 24. 4. 2015

Slunce rozpaluje betonové město a to se pomalu probírá k životu. Vylézají hadi, znamení hříchů. Podle Bible, že? Až na věky amen, pojďme do našich žil vnést trochu slasti. Umělecké. 

Budete-li hledat ty nejkontroverznější sourozence umělce nemusíte hledat daleko. Těžce by jste totiž našli někoho jiného než Jana a Káju Saudkovi. Letos již krásných osmdesát let.

„Vystavoval jsem tady, v GOAP před deseti lety, jako oslavu 70ti let. A tenkrát jsem si to řekl, chtěl bych tu mít výstavu spolu s bratrem. My dva. Poprvé spolu na jedné výstavě.” říká o výstavě Jan Saudek.

Jan Saudek a Kája Saudek

Ačkoli je Kája Saudek stále v kómatu v Motolské nemocnici, Jan s Kájovou ženou a dcerou Berenikou vybrali ta nejznámější a nejlepší Kájova díla, která doplnil Jan o své fotografie.

Kája Saudek žena

K Dalímu a Warholovi se dnes v domě U Bílého Jednorožce na Staroměstském náměstí přidala dnešním dnem zahájena retrospektivní a unikátní výstava snad jen možná 18+ 

Kája Saudek

Z jeho tvorby nespočet ilustrací i kreseb od raných 50 let až po léta devadesátá. A nečekejte nic ohraného, protože spousta děl, která nebyla jen tak někde k vidění vás jistě posadí na ctěnou zadnici. Mimo jiné je k vidění i přesná replika ateliéru ve kterém tvořil tak, jak jej opustil a jakoby čekal na mistrův návrat. 

Kája Saudek ateliér

Jan Saudek 

Je to výstava retrospektivní, věnovaná spíše starší tvorbě. Jak pan Saudek sám řekl “Fotografie musí uzrát. Nejde to tak, že něco vyfotíte a hned to je umělecké dílo. Až když se na tu fotku můžete koukat každý den třeba padesát let, pak je jasné, že ta fotka má něco do sebe. A proto to tady tak je.” 

Všechny fotografie jsou černobílé. V původní verzi ačkoli jsou veřejnosti známé především v kolorizované verzi, mistrův názor na toto dobarvování je jasný, není to ono. “Fotografie měla nahradit malířství a zachycovat pravdu, ale nestalo se tak. Fotografie má blíže k grafickému designu, je to umění vyjádřit podstatu věci, bez barevných lží.”

Krom děl se můžete vyfotit před mistrovým slavným “oknem”, kde vzniklo spoustu fotek nebo vedle pomalované židle “režisér” z mistrova ateliéru. 

Jan Saudek podpis

Výstava začíná dnes a potrvá až do ledna 2016, jelikož předchozí zkušenosti potvrdily, jaký zájem o bratry Saudky je. Na což mistr řekl jediné “Lidi maj rádi špatný věci.” 

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...