Teorie Relativizace

Zveřejněno 21. 1. 2014

Minulý týden ve čtvrtek jsem šla k filozofické fakultě, kde se měl konat pietní akt za Palacha a vernisáž  výstavy ke všem živoucím pochodním (doporučuju navštívi, je to hned u vchodu do filosofické fakulty). Nic hezkého, je mi to jasný. A stejně, mě a mého hluboko uvnitř pohřbeného vlastnenečka to fascinuje.
 Upálit se za svobodu. Upálit se pro jiné. Zahodit svou budoucnost pro budoucnost jiných. Ukázat nejen nepřátelům, ale i těm věčně nespokojeným, co nadávaj Rusákům a bojují o svobodu v teple domova, že tu stále ještě někdo je.

Rektor filosofické fakulty začal s krásným proslovem o laciných gestech, o které bohužel dnes není nouze. Načež navázal děkan s teorií relativizace. O tom, že nemáme používat ale a kdyby.  Tyto dva pojmy relativizace a laciná gesta jsou poselstvím, které i po 45 letech po Palachově smrti zůstává.

Ačkoli mě to mrzí, nejsem schopna už znovu poskládat slova tak, jak je řekli tito pánové. Důvod, proč to píši je ten, že termín ‘laciná gesta’ mi leží v hlavě už dlouho po tom, co byl vyřčen.

Ono co oproti upálení není laciné?

Jeden z největších problémů naší doby je především to, s jakou falešností jsou daná gesta podávána. Teď všichni budou proti něčemu, protože je to cool. My máme problém s tím být opravdoví. Stát si za svou tváří, svým názorem a obětovat se tomu.

Já nebyla dříve v žádném případě opravdová. Byla jsem v letech, kdy jsem se snažila mermomocí zapadnout a najít si své místo, svojí skupinku.

Je to blbost.

Poselství, závěr… Buďme skuteční. Buďme hrdí na to, že jsme skuteční. Žijme. A žijme naše životy (ha! další klišé). Vždyť kolik lidí umírá v 27 (Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, …) a v 65 už je velká část jedné generace zpopelněna.

Jak se blogovalo v roce 2008

Jak se blogovalo v roce 2008

Představte si svět, kde nejsou fashion blogy, kde holky nefotí "outfity" z háemka a kde Dominika Myslivcová jen sbírá a má blog o myšácích Diddl. Jakmile jsem někde  v dětský knížce "jak používat internet" zjistila, že vlastně jde vlastnit kus internetu a mít...

2015 v diáři

2015 v diáři

Vítejte v roce 2016.Opožděně. Koncem roku 2015 se stala hromada věcí:1. Zapomněla jsem psát články2. Zapomněla jsem jak se píší články3. Přes to všechno chci psát články Takže se omlouvám, ale neomlouvám se, že stále budu zahlcovat internet nadále.A teď pozor.Nestihla...

10 Příběhů na jednu větu

10 Příběhů na jednu větu

Nikdy nebyla cool. Měla špatnej smysl pro humor a vždycky se smála jenom svejm vtipům. - PJ Mimochodem níže uvedené příběhy jsou pravda a nic než pravda. Chce se projít na cígo a doteď se o tom zpívá. Smoke on the water. Šéf netušil, že přími naproti jeho podniku je...