Houby – podceňovaná superpotravina? 

Autor PR
Zveřejněno 6. 12. 2012

Jsou dva druhy lidí- ti, co houby milují a ti, co je nenávidí. Poslední dobou se dokonce setkávám s větší převahou skupiny druhé, tedy lidí, kteří nepozřou ani polévku ve které se chvíli nějaká houba smočila. Přitom jsou houby pro naše tělo obrovským přínosem a pro jejich skvělé účinky na lidský organismus byly vždy hojně využívané v Tradiční čínské medicíně a ajurvédě. 

Houbami proti alergii? 

Nejprve si rozebereme to, co taková alergie je. Podle akademické medicíny se jedná o nepřiměřenou reakci organismu na vnější podnět – nějaký alergen. Jiný náhled na věc má ale Tradiční čínská medicína, která označuje za příčinu alergické rýmy vstup vnějšího větru (alergenu) do organismu a nefunkčnost obranného systému v dráze ledvin a plic.
Při akutním záchvatu takové alergické rýmy proto dokážou pomoci čínské bylinky, jejichž nejsilnější stránka leží v posilování organismu před nástupem pylové sezony. A právě v tomto preventivním působení mohou být velkým pomocníkem houby. Nejčastěji využívanou houbou u alergií je Ganoderma lucidum – Reishi. Stimuluje obrannou Qi (imunitu) a zároveň doplňuje a harmonizuje jednotlivé systémy organismu. Pokud je organismus dostatečně pevný a vyvážený, nemá tendenci k alergickým reakcím. Významná je také schopnost této houby stabilizovat psychiku.

Reishi, archiv: Superionherbs.cz

Proti obezitě a cukrovce

Obezita je zdravotní riziko zachvacující celý svět v epidemických rozměrech – a mezi jejími komplikacemi má vedoucí pozici diabetes II. typu. Příčiny se spolu často nacházejí ruku v ruce, takže výzkumníci na ně nahlížejí jako na jednu chorobu nazvanou „diabezita“. Houby Reishi jsou zejména cenné v boji proti této epidemii. Protože se ukázalo, že mají přínos napříč celým spektrem diabezity. 

Jak Reishi pomáhá?

Laboratorní výzkumy ukazují, že polysacharidy a uhlovodíky v extraktech Reishi umějí zabránit vzniku nových tukových buněk z preadipocyt. Pomáhají snižovat nadměrné tukové zásoby viditelné u obézních lidí. Extrakty také mají příznivý účinek na profily lipidů (cholesterol a triglyceridy). Které jsou často zvýšené při obezitě a/nebo při diabetu a jsou rizikovými faktory pro kardiovaskulární choroby.

Extrakty Reishi pracují na snižování krevního cukru několika různými mechanizmy. Reishi tlumí alfa glukózu, hlavní enzym zodpovědný za zpracování škrobů na cukry. Toto utlumení zabraňuje prudkému vzestupu glukózy po jídle, což je s rostoucím věkem nebezpečné. Také snižují zkázu způsobenou produkty pokročilé glykace (AGEs), bílkovinami jejichž špatné fungování podporuje stárnutí a záněty. 

Výzkumy ukázaly, že snížení krevního cukru a glykace pomocí Reishi navíc snižuje důsledky diabetu, jako jsou choroby ledvin. Extrakty Reishi také urychlují hojení ran u jedinců s diabetem, což je výsledek zvýšené antioxidační funkce.

Reishi, archiv: Superionherbs.cz

Jak na vysoký cholesterol? 

O některých druzích hub se ví, že mezi jejich vlastnosti patří snižování hladiny cholesterolu. Podle slovinského Národního chemického institutu obsahuje hlíva ústřičná chemickou látku lovastatin, přírodní statin. Cholesterol se syntetizuje dlouhou řadou enzymy zprostředkovaných kroků a statiny, jako lovastatin, inhibují jeden z enzymů na počátku procesu, a tím produkci cholesterolu brání.

O houbách shiitake se ví, že obsahují eritadenin, který podle studie publikované v Journal of Nutrition také snižuje cholesterol.

Ovšem nebojte se, pokud patříte do skupiny odpůrců hub, existuje zde eshop s vysoce kvalitními extrakty z výše uvedených druhů, díky kterým můžete v jedné tobolce získat všechny pozitivní účinky. Více informací na https://www.superionherbs.cz/ 

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

V dnešní době je velmi důležité, abychom udržovali naše fyzické zdraví a psychickou pohodu. Náš svět se nám může jevit jako velmi zrychlený a nepřátelský, ale po dobrém odpočinku získáme jiný pohled. Můžete začít pozitivně uvažovat, sestavit si kvalitní jídelníček,...

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Sneakers – tenisky oblíbených značek, které okouzlí svým stylem i pohodlím. Tyto boty kombinují sportovní vzhled a streetwear módu. Vznikají tak unikátní kousky, přičemž nabídka je pestrá. Nabízí se několik modelů, které by ve vašem botníku neměly chybět. New Balance...

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Některé šperky, kromě toho, že nás dělají krásnějšími, jsou také nositelem určité symboliky. Patří k nim bezpochyby prsten ve tvaru písmena V, který je ve světě šperků známý pod názvem chevron. Říká se mu někdy také wishbone ring, protože nápadně připomíná tvar ptačí...